Strabag će graditi samo objekte uz prugu Hrvatski Leskovac – Karlovac

Za radove na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka pruge između Hrvatskog Leskovca i Karlovca za tri najvrjednije etape na jesen će biti raspisan novi natječaj, a Strabag će na tim etapama graditi samo objekte uz prugu

2056
Strabag Hrvatski Leskovac – Karlovac

HŽ Infrastruktura kao investitor i građevinska tvrtka Strabag kao izvođač radova ipak su postigli dogovor o nastavku suradnje na realizaciji projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici nizinske pruge od Zagreba do Rijeka između Hrvatskog Leskovca i Karlovca, piše Jutarnji list, navodeći kako im je ta informacija potvrđena iz HŽ Infrastukture.

Ugovor o radovima na ovom projektu vrijednom 227,4 milijuna eura potpisan je u srpnju prošlu godine. Strabag je krajem lipnja ove godine zaprijetio raskidanjem ugovora jer mu HŽ Infrastrktura do 27. lipnja nije dostavila ovjerene glavne projekte, pravomoćne građevinske dozvole i prijave početka građenja za drugu, 10. i. 11. etapu, iako je rok bio 8. rujna prošle godine, kada je Strabag uveden u posao. HŽ Infrastruktura kasnila je i dostavom ostale dokumntacije, a uočene su i greške u projektnoj dokumentaciji na osam etapa, od čega je na 11. etapi riječ o suštinskoj greški.

Zbog svih tih kašnjenja Strabag je upozorio da je pretrpio financijsku štetu koja je prema njihovom izračunu krajem svibnja iznosila 5,5 milijuna eura. U dopisu su naveli da njihova komercijalna ponuda ni raspoloživost resursa više ne odgovaraju stvarnom stanju u pogledu izvršenja ugovora te da bi zbog poremećaja na tržištu projekt mogao poskupjeti za 50 milijuna eura.

HŽ Infrastruktura i Strabag postigli su 4. kolovoz načelan dogovor kojim su reguirali sporna potraživanja. Strabagu će se platiti razlika u cijeni materijala nastala nakon agresije Rusije na Ukrajinu od 7,5 milijuna eura.

Strabag će nastaviti s gradnjom objekata uz prugu na tri najvrjednije etape, dok će se za gradnju same pruge na te tri etape na jesen raspisati novi natječaj. Tako će vrijednost ugovora sa Strabagom pasti s 227,4 na 50 milijuna eura. Na preostali dio radova primjnjivat će se 10 posto fiksne cijene, a Strabag se odriče svih potraživanja vezanih uz izgubljenu dobit. HŽ Infrastruktura podmirit će pak izvođaču sve opravdane troškove nastale zbog kašnjenja s isjođenjem građevinskih dozvola i produžit će rokove za dovršetak radova u skladu s preuzetim ugovornim obvezama. Dogovor je usklađen s Europskom komisijom i SAPU-om.

Svi dodatni troškovi mogu se financirati sredstvima iz EU fondova, s obzirom na to da se cijeli projket s 85 posto sufinancira sredstvima iz fondova putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ni promjena izvođača radova na najvažnijim etapama dionice pruge, odnosno najvrjednijem dijelu projekta, neće utjecati na financiranje. No, novi postupak javne nabave će rezultirati dodatnim usporavanjem odnosno pomicanjem planiranih rokova za realizaciju projekta.

Iako projekt već sada kasni devet mjeseci, u HŽ Infrastrukturi tvrde da to neće utjecati na realizaciju cijeog projekta nizinske pruge koji bi trebao biti završen do 2033., piše Goran Penić.