Supernova grupa gradi solarne elektrane u Sisku vrijedne 5 milijuna kuna

Tvrtke članice Supernova grupe – Supernova projekti i Supernova Sisak West te partnerska tvrtka Sirius Sisak East planiraju realizaciju tri pilot projekta izgradnje integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima Supernova trgovačkih centara u Sisku

81
Supernova grupa
Supernova Sisak West

Članice Supernova grupe – Supernova projekti i Supernova Sisak West te partnerska tvrtka Sirius Sisak East planiraju realizaciju tri pilot projekta izgradnje integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima trgovačkih centara Supernova Sisak East i Supernova Sisak West. Tvrtki Supernova projekti d.o.o., kao nositelju projekta, dodijeljena su bespovratna sredstva putem programa “Energija i klimatske promjene” za projekt povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u vlastitim trgovačkim centrima u Sisku.

Ukupna vrijednost projekata iznosit će više od 628 tisuća eura odnosno gotovo pet milijuna kuna. Sredstvima Europskih fondova, iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, sufinancirat će se 41,64 posto ukupne vrijednosti projekta što je nešto manje od 2 mil. kuna točnije 261.564,08 eura, dok će ostatak troškova biti podmiren vlastitim sredstvima prijavitelja i partnera.

Investicija vrijedna ukupno 5 mil kuna

Projektnim prijedlogom planirana je izgradnja triju integriranih fotonaponskih elektrana, SE Sisak East te SE-1 Sisak West te SE-2 Sisak West ukupne instalirane snage 722,42 kWp koje će proizvoditi 751.224 kWh/god obnovljive energije. Predviđa se da će realizacija projekta trajati godinu dana. Zahvaljujući ugradnji solarnih panela trgovački centar Supernova Sisak West osigurat će 30 posto, a trgovački centar Supernova Sisak East 40 posto ukupno potrebne energije iz obnovljivih izvora energije. navode iz Supernova grupe. Sukladno ostvarenom povećanju proizvodnje energije iz OIE projekt doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova u iznosu od 119,14 tCO2/god.

“S projektom zelene tranzicije i prelaskom na vlastite izvore energije započeli smo prije nekoliko godina i osobito me raduje činjenica da ćemo ga realizirati i u Hrvatskoj, nama poslovno iznimno važnom tržištu. Trenutno s energijom koja je proizvedena na krovovima naših trgovačkih centara pokrivamo više od 35% energije potrebne za njihov rad i opskrbljivanje”, kazao je Markus Pinggera, izvršni direktor Supernova Grupe.

Zelena tranzicija

Trgovački centri bilježe sve veću potrebu za električnom energijom, stvarajući tako ogromne troškove za opskrbu energentima što negativno utječe na poslovanje i rast emisija stakleničkih plinova. Vodeći se načelima održivog rasta te odgovornog upravljanja, Supernova grupa i njezini projektni partneri – Supernova Sisak West i Sirius Sisak East te norveška tvrtka Åpenhet, žele zamijeniti uporabu konvencionalnih goriva koja se koriste za rad centara s ekološki povoljnijom i obnovljivom energijom sunca.

“S ovom gotovo pet milijuna kuna vrijednom investicijom u Sisku te sveukupnom realizacijom zelenog i održivog programa naše grupacije, zajedno s našim projektnim partnerima, pomoći ćemo u smanjenju onečišćenja okoliša i poboljšanju kvalitete života u svim sredinama i zemljama u kojima djeluju i posluju Supernova centri u skladu s visokim ekološkim standardima”, izjavio je  Pinggera.

Ova investicija slijed je zelene tranzicije Supernova grupe i njezinih partnera kroz korištenje električne energije iz fotonaponskih elektrana i u ostalim Supernova centrima u Hrvatskoj gdje će to biti moguće. U realizaciju je odnedavno krenuo projekt u Šibeniku dok se na objektima u Karlovcu i Buzinu odrađuju pripremni radovi.

U Sloveniji i Austriji do sada su implementirane 23 solarne elektrane na krovovima Supernova trgovačkih centara, a do kraja 2023. Supernova grupa planira uspostaviti 56 novih solarnih elektrana unutar grupe.