Tele2 prodao poslovanje u Hrvatskoj za 220 milijuna eura

Tele2 je sklopio ugovor o prodaji Tele2 Hrvatska društvu United Group, vodećem pružatelju telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi

240

Tele2 AB dogovorio je prodaju svog hrvatskog poduzeća, Tele2 Hrvatska, United Groupi za cijenu od 220 milijuna eura (danas oko 2,35 milijardi švedskih kruna). Transakcija omogućava Tele2 da profitira od uspješnog razvoja hrvatskog poslovanja i unaprijedi svoju strategiju s fokusom na regiju baltičkih zemalja. Očekuje se da će transakcija biti zaključena do kraja godine i podliježe regulatornom odobrenju.

Tele2 je sklopio ugovor o prodaji Tele2 Hrvatska društvu United Group, vodećem pružatelju telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi. Cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih dvanaest mjeseci, ne uključujući IFRS 16.

“Ponosni smo na poslovanje koje smo izgradili u Hrvatskoj, a posebno na izvanredan razvoj u posljednje dvije godine, vođen našim talentiranim zaposlenicima i našom vrijednom bazom klijenata. Vjerujemo da će Tele2 Hrvatska, kao dio telekomunikacijskih i medijskih tvrtki United Groupe, u nadolazećem razdoblju stvoriti još veću vrijednost za naše korisnike. Za Tele2 je ovo prilika da se snažnije fokusira na uspješnu provedbu svoje strategije na preostalim tržištima. Zahvaljujem hrvatskom timu na njihovom angažmanu i mnogobrojnim doprinosima Tele2 Grupi u proteklih 14 godina”, izjavio je Anders Nilsson, predsjednik i izvršni direktor Tele2.

Tele2 Hrvatska: 897 tisuća korisnika i prihod 1,9 mlrd SEK

Transakcija zahtijeva odobrenje relevantnih regulatornih tijela, uključujući i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u Hrvatskoj. Podnošenje zahtjeva za odobrenje Europskoj komisiji nije potrebno. Zaključenje se očekuje prije kraja 2019. godine.

>>Tele2 Hrvatska: EBITDA u prvom kvartalu 64 milijuna kuna

>>Reach for Change – 540.000 kn za društvene poduzetnike koji pomažu djeci

U 2018. godini Tele2 Hrvatska je ostvarila prihod od 1,9 milijardi švedskih kruna (SEK) i korigiranu EBITDA ne uključujući IFRS 16 od 268 milijuna kruna. Broj korisnika na kraju prošle godine iznosio je 897.000, a organizacija trenutno broji 310 zaposlenika.

Nakon objave dogovora Tele2 Hrvatska će se u računu dobiti i gubitka Tele2 Grupe zasebno iskazati pod prekidom poslovanja, s retroaktivnim učinkom na prethodna razdoblja. Financijski savjetnik tvrtke Tele2 u ovom procesu bila je tvrtka Perella Weinberg Partners.

Nakon zaključenja transakcije Upravni odbor Tele2 će odlučiti o korištenju prihoda, uzimajući u obzir potrebe Grupe za ulaganjima i svoje politike za nagrađivanje dioničara i financijsku polugu. Transakcija u Hrvatskoj bit će neovisna o prethodno najavljenoj izvanrednoj naknadi dioničarima koja još uvijek ovisi o zaključenju transakcije u Kazahstanu.

United Group je vodeći pružatelj medijskih i telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi. S najvećom mrežnom pokrivenošću u regiji i 3,82 milijuna pretplatnika nudi domaći i međunarodni medijski sadržaj. United Group posluje u šest zemalja i zapošljava oko 4400 zaposlenika. Sjedište tvrtke nalazi se u Amsterdamu.