Biograd dobiva Centar za održivi aktivni turizam BioSfera

Ukupna vrijednost projekta je 21,79 milijuna kuna, dok je vrijednost radova na zgradi staroj više od 100 godina koja će se preobraziti u turističku recepciju grada gotovo 9 milijuna kuna

39
BioSfera Biograd

Zbog epidemije koronavirusa rok za provedbu projekta „Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“ produžen je do sredine lipnja 2021. godine. Do tada bit će gotova preobrazba zgrade stare više od 100 godina u turističku recepciju grada. Vrijednost radova, koje izvodi tvrtka Reliance iz Splita izabrana putem javnog natječaja, iznosi 8,98 milijuna kuna bez PDV-a, piše portal BNM.

U Centru će se moći dobiti sve informacije o zaštićenim prirodnim parkovima: PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica. S obzirom na taj široki prostorni obuhvat, projekt ima međužupanijski, odnosno regionalni doseg.

“Centar će promicati održivi aktivni turizam kao priliku za produženje turističke sezone na cijelu godinu, tijekom koje turisti mogu puno više uživati i otkrivati Hrvatsku”, ističe Kristian Šarić, koordinator projekta čiji je nositelj Javna ustanova Park prirode Vransko jezero, dok su partneri Grad Biograd na Moru, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Pješačenje, planinarenje, cikloturizam, speleoturizam, vožnja kajacima, rafting, jahanje, sportski ribolov, jedrenje, veslanje, kulturni, eko i gastro turizam, poslovni, kreativni, obrazovni i istraživački turizam, samo su neki od oblika aktivnog turizma koji mogu stvoriti čitav niz novih i izdašnih izvora prihoda za lokalno stanovništvo i otvoriti cjelogodišnja radna mjesta.

Radovi su počeli u veljači, a ubrzo je stigla epidemija koronavirusa koja je u cijeloj državi i svijetu uvela posebnu organizaciju rada, odnosno smanjenje broja ljudi na gradilištu, te izazvala probleme s isporukom određenog materijala i dolaskom radnika.

“Intenzitet radova smanjen je i zbog pronalaska arheološkog nalazišta, a trenutno imamo i manjih problema s dotokom vode u podrum, za koje tražimo rješenje”, rekao je Šarić.

Interaktivne VR/AR prezentacijske aplikacije

U ovoj godini u planu je raspisivanje javne nabave za opremanje centra i izradu interaktivnih VR/AR prezentacijskih aplikacija, te nastavak edukacija i radionica za povećanje obrazovnog kapaciteta osoblja i razvoj turističkih proizvoda.

Projekt “Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd” provodi se unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode” kojeg je iniciralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ukupna vrijednost projekta je 21,79 milijuna kuna, a bespovratno je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 12,76 milijuna kuna. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji sufinacira projekt s 15 posto vrijednosti, u iznosu 2,06 milijuna kuna.

Opći cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem potencijala prirodne baštine nacionalnih parkova i parkova prirode na širem području Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije kroz održivi aktivni turizam temeljen na prirodnoj baštini, uz povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta kako postojećih, tako i novih posjetiteljskih infrastruktura i sadržaja u zaštićenim područjima prirode, posebice u dijelovima nacionalnih parkova i parkova prirode koja se do sada nisu sustavno i učinkovito koristila i valorizirala.