Booking.com: Uloga domaćina je ključna pri odabiru smještajnog objekta

Booking.com analizira trend boravka u nehotelskom smještaju i otkriva da je za domaćina najvažnije da pronađe pravi balans u odnosu s gostima

198
booking.com
House sharing hostess explaining the house rules to a happy guest staying in his property - traveling concepts

Vodeća svjetska tvrtka za najam smještaja, Booking.com, otkriva ključne faktore koji se kriju iza želje za boravkom u različitim vrstama smještajnih objekata kao i balansa koji domaćin objekta, voditelj ili vlasnik moraju postići kako bi gostima pružili što personaliziraniji boravak.

Istraživanje koje je Booking.com proveo među 21.500 putnika pokazuje da gotovo dvije trećine (63%) globalnih putnika i gotovo isto toliko putnika iz Hrvatske (62%) smatra da je njihov boravak bio bolji zahvaljujući angažmanu domaćina koji je učinio sve što može kako bi im omogućio što bolji boravak.

Danas se putnicima prilikom planiranja putovanja nudi nikad veći izbor smještaja, pa se ‘domaćini’ moraju itekako potruditi kako bi se gosti odlučili baš za njihov objekt.

Važan je balans odnosa domaćina i gosta

Od uslužnog voditelja koji gostima dijeli lokalne savjete do vlasnika apartmana koji je ponosan na svaki mali detalj koji može pružiti gostima ili voditelja vile koji gostima svog objekta poslužuje domaća jela, najposebnija iskustva boravka najčešće se odražavaju u osobnosti domaćina, bilo da se ona otkriva u osobnom kontaktu ili kroz ponudu za koju se odlučio u svom smještajnom objektu.

Istraživanje Booking.com-a otkriva da se više od pola (51%) putnika odlučilo na ponovni boravak u istom objektu upravo zbog njegova domaćina. Taj postotak je nešto veći za putnike iz Hrvatske pa ih se čak 61% odlučuje vratiti na isti smještaj zbog domaćina.

Uloga domaćina i dalje će biti od ključne važnosti za putnike koji ove godine namjeravaju boraviti u nehotelskih smještajnim objektima, pri čemu više od dvije trećine (69%) ispitanika u 2019. godini planira boraviti u objektu koji im omogućuje interakciju s vlasnikom objekta ili voditeljem – bilo da se radi o nekom tko je dostupan tijekom cijelog dana ili nekom tko će im pružiti toplu dobrodošlicu prilikom dolaska.

Istraživanje je također otkrilo da su neki putnici zadovoljni s jednostavnom toplom dobrodošlicom, dok drugi imaju ‘visoka očekivanja’ kad je riječ o tome što očekuju od svog domaćina na putovanju.

Za većinu globalnih putnika, glavna je prednost da se osjećaju ‘kao kod kuće’, što je važno za 66% globalnih putnika i za 70% putnika iz Hrvatske. Za 62% globalnih putnika glavna prednost objekata u kojima je domaćin u prvom planu je mogućnost da iskoriste znanje i informacije kojima raspolaže domaćin i odluče se za boravak u objektu čiji je vlasnik netko tko dolazi iz regije u kojoj se nalazi. Isto vrijedi i za 48% putnika iz Hrvatske.

Gosti žele pravo na privatnost

Gotovo pola (45%) globalnih putnika i više od pola (59%) putnika iz Hrvatske znanje i lokalne informacije kojima raspolaže domaćin smatra važnima za ukupni budžet jer se nadaju savjetima koji će im pomoći da uštede, primjerice, tako što će izbjeći turističke zamke. Vlasnik objekta za neke čak daje i društvenu notu putovanju, pri čemu 44% globalnih putnika i gotovo isto toliko putnika iz Hrvatske (42%) želi povećati krug poznanstava i voljeli bi da ih domaćin objekta pozove na zabavu.

Vlasnici i upravitelji smještajnih objekata, s druge strane, moraju pronaći odgovarajući omjer neposrednih kontakata s gostima kako bi im pružili najbolje iskustvo, jer nisu svi gosti ljubitelji tako prisnog odnosa.

Više od polovice globalnih putnika (52%) i 40% putnika iz Hrvatske smatra da svog domaćina trebaju vidjeti samo jednom tijekom svog boravka kako bi se osjećali dobrodošlima, a više od trećine globalnih putnika (36%) i gotovo isto toliko putnika iz Hrvatske (33%) očekuje da ih domaćin kontaktira samo tijekom prijave i odjave.

69% globalnih putnika smatra da domaćini intuitivno trebaju znati pravu količinu vremenu koje će provesti sa svojim gostima, a isto to smatra 73% putnika iz Hrvatske. Za četiri od pet globalnih putnika (79%) i isto toliko putnika iz Hrvatske to znači poštivanje njihove potrebe za osobnim prostorom, što znači da je privatnost ključna.

Što je ključno za pozitivne recenzije smještajnih objekata

Kako bi povećali svoju šansu za uspjeh, upravitelji smještajnih objekata mogu primijeniti one atribute koje putnici najviše očekuju. Srdačan osmijeh može biti ključan za pozitivne recenzije – tri četvrtine globalnih putnika (75%) očekuje da će ih dočekati ljubazna i srdačna osoba prilikom dolaska. Ako im se ponudi osobni detalj, primjerice poklon u obliku lokalne poslastice, to također može jako puno doprinijeti; dodaci kao što su čaj, kava i slastice pomažu gotovo polovici putnika (45%) da se osjećaju dobrodošlima u novom okruženju.

Osim toga, ugostiteljstvo se može različito shvatiti u različitim zemljama. Ako se rezultati pregledaju prema nacionalnostima, putnici u Indiji (84%), Kolumbiji (80%) i Brazilu (80%) smatraju kako je ključno da su gosti dobro nahranjeni (u usporedbi s globalnim prosjekom od 69%).

Tajlanđani (74%) i Kinezi (60%) pak smatraju kako je jako važno da se gosti dobro zabavljaju (u usporedbi s globalnim prosjekom od 46%), a 79% talijanskih domaćina smatra da najbitnije da se uključe male geste uz pomoć kojih će se ostvariti atmosfera dobrodošlice, kao što je vatra u kaminu ili svijećama osvijetljene sobe (u usporedbi s globalnim prosjekom od 68%).

Najbolje ocijenjeni domaćini u Hrvatskoj

Domaćini u Hrvatskoj smatraju da je najbitnije gostima osigurati privatnost (79%) i osigurati da su gosti dobro nahranjeni (66%) i da im je udobno (66%).

Booking.com prikupio je podatke sa svojih stranica čime se došlo do top deset mjesta iz Hrvatske s najbolje ocijenjenim domaćinima: Rakovica, Osijek, Bibinje, Korenica, Kaštela, Makarska, Brela, Senj, Trogir, Podstrana.

“Kao što je i kod drugih brojnih elemenata povezanih s putovanjima, nema univerzalno primjenjivog pristupa kada se radi o ispunjavaju različitih potreba putnika. Naša istraživanja otkrivaju kako je jako važno da vlasnici i upravitelji smještajnih objekata pronađu ravnotežu kako bi osigurali najbolje iskustvo boravka – bez obzira radi li se o boravku u kući za odmor, apartmanu, smještaju kod domaćina ili nekoj drugoj vrsti objekta”, rekao je Olivier Grémillon, potpredsjednik u Booking.com-u.

“Mi u Booking.com-u vjerujemo u individualnost i činjenicu da savršen smještaj može izgledati drugačije za svakog putnika. No, ono što je kristalno jasno jest činjenica da nije važno žele li se putnici osjećati kao kod kuće, iskusiti lokalnu kulturu, uživati u miru i tišini ili jednostavno pobjeći od svakodnevice, nego da nema ništa poput mogućnosti ljudi da običan boravak pretvore u nezaboravno iskustvo.”


O istraživanju: Istraživanje je naručio Booking.com i neovisno proveo na uzorku od 21.500 osoba (uključujući po 1000 iz Australije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Italije, Kine, Brazila, Indije, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Indonezije, Kolumbije i Južne Koreje; i po 500 iz Japana, Novog Zelanda, Tajlanda, Argentine, Belgije, Kanade, Danske, Hong konga, Hrvatske, Tajvana, Meksika, Nizozemske, Švedske, Singapura i Izraela). Ispitanici su ispunili online anketu između 14. prosinca 20181. i 14. siječnja 2019.