Rovinj najbolje turističko odredište, a Retropatija događaj godine

Nagradu za životno djelo dobili su Dane Slamić, vlasnik obiteljskog hotela u Tisnom, i posthumno Franko Lukež, gastronom i sommelier. Projekcija HNB-a kažu pak da će prihodi od stranih turista premašiti 11,3 milijarde eura

57
dani hrvatskog turizma
[Izvor: HTZ]

Dani Hrvatskog turizma, najveći skup turističkih djelatnika u zemlji, završen je u subotu drugim krugom dodjele nagrada najboljima u turizmu. U turističkom naselju Amadria park Šibenik dodijeljene su nagrade u sljedećim kategorijama: Destinacija godine, Kulturna atrakcija godine, Prirodna atrakcija godine, Događaj godine, Marina godine, Kamp godine, Hotel godine, Putnička agencija godine, Restoran godine, nagrada „Anton Štifanić“ u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga te pojedinac, Nagrada za životno djelo te posebna priznanja za izniman doprinos promociji Republike Hrvatske i primjenu principa razvoja održivosti.

Odredište godine je grad Rovinj, a nagradu za životno djelo dobili su Dane Slamić, vlasnik obiteljskog hotela u Tisnom, i posthumno Franko Lukež, gastronom i sommelier. Nagradu su preuzela njegova djeca.

Atrakcije godine Kuća umjetnosti Arsen i Providurova palača iz Zadra

Prema ocjenama Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) nagradu za kulturne atrakcije godine dobili Kuća umjetnosti Arsen iz Šibenika i Providurova palača iz Zadra, a za prirodnu atrakciju Javna ustanova Park prirode Velebit.

Događaj godine je Retropatija, glazbeni vremeplov u kojem se spajaju swing, rockabilly, rock  i jazz. Hotel godine je Grand Park Rovinj, kamp Istra Premium Funtana, a restoran Zoi iz Splita, marina godine je ACI Dubrovnik, a putnička agencija Adriatic DMC Dubrovnik.

Godišnju nagradu Anton Štifanić dobili su Arsen Ercegović iz Hrvatske udruge privatnih brodara i Vladimir Bakić, dugogodišnji direktor TZ Dubrovačko- neretvanske županije, te Udruga putničkih agencija Hrvatske (UHPA). Priznanja za održivost dobili su Valamar Rivijera i Nacionalna udruga malih hotela.

Za doprinos u promociji priznanje je dobio Luka Modrić, koji se javio video linkom i zahvalio, a nagradu je preuzela njegova sestra.

Djelatnici godine u turizmu

Dio nagrada dodijeljen je u petak: djelatnici godine u turizmu su iz agencija Tami Sokolić, turistički vodič Varja Guttert, u prodaji i marketingu Andrea Magdalena Olić, a turistički animator Zvonimir Arapović.

Recepcionar godine je Ivan Popović, konobar Žarko Plješa, kuhar Saša Began, hotelska domaćica Sandra Stanić, domaćica smještaja u domaćinstvu Dragana Meštrović, a domaćin turističkog seljačkog domaćinstva Darko Larva.

Najbolji policajac je Boban Robert Paulović, vatrogasac Nikola Martinić-Dragan, a u prijevozu Azra Pavlaković, prodavačica godine je Lea Štemberga Stojić, a spasitelj na kupalištima i bazenima Marin Paljuh.

U zdravstvenom turizmu djelatnik godine je Viktor Peršić, u nautičkom turizmu Dinko Damjanić i Mihovil Šišejković, u sustavu Turističkih zajednica Rujana Bušić Srpak, a u održavanju okoliša Blaženka Vaisavljević-Baloković.

Nagrade su dobile i destinacije Rovinj, Osijek, Trogir, Slavonija i Međimurje, restoran Nobilion hotela Ikador te hoteli Livris Zagreb, Adriatic, Lone i Grand Park u Rovinju, Plaže u Dugom Ratu, Istra u Opatiji, Valamar Tamaris Resort, koji je dobio i za kamp, te hotel Terme Sv. Martin i Vila Tova u Malinskoj.

Nagrađeni kampovi su još i Plitvice Holiday Resort Rakovica i San Servolo Buje, dok su to među marinama Punat Krk, Aci Dubrovnik, Martinis Maslinica, a među agencijama Ban Tours Zagreb, Croatia Yachting Split, Adriatic DMC Dubrovnik i LT Konture Kašina.

Prihodi od stranih turista premašit će 11,3 mlrd eura

“Predsezona je bila daleko bolja od one rekordne 2019., isto tako sama sezona, a vidimo da su i brojke za posezonu dobre. Ali ono što nas posebno veseli, to je i projekcija HNB-a koja kaže da će prihodi od stranih turista premašiti 11,3 milijarde eura”, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Dani hrvatskog turizma (DHT), tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske radiotelevizije, održani su u Šibeniku, u turističkom naselju Amadria park Šibenik, od 6. do 8. listopada.