Hotelski kompleks Four Seasonsa niče u skrovitoj hvarskoj uvali

Riječ je o greenfield investiciji vrijednoj oko milijardu kuna koju je hrvatska Vlada proglasila strateškim ulaganjem. Investitor je Arquaam Capital, investicijska banka iz Dubaija specijalizirana za tržišta u razvoju

131
Four Seasons Hvar

U uvali Brizenica kraj Starog Grada na Hvaru potkraj godine trebala bi početi gradnja luksuznog resorta koji će poslovati pod brendom hotelskog lanca Four Seasons. Riječ je o greenfield investiciji vrijednoj oko milijardu kuna koju je hrvatska Vlada proglasila strateškim ulaganjem. Investitor je Arqaam Capital, investicijska banka iz Dubaija specijalizirana za tržišta u razvoju. Svojim operacijama banka upravlja iz tri središta: Dubaija, Kaira i Johanesburga.

Područje gradnje podijeljeno je u dvije zone. Prva zona obuhvaća hotelski kompleks na sjevernom dijelu i kompleks vila na južnom, a druga na sjeveroistočnom dijelu vile i apartmane.

Hotelski kompleks sastoji se od glavne hotelske zgrade, garaže, restorana i 29 zgrada za smještaj gostiju koje se razlikuju po vrsti i kapacitetu smještaja.  Neke zgrade će biti podijeljen na hotelske sobe, a neke na hotelske sobe i apartmane ili samo apartmane.  Gradit će se i predsjednička vila s tri hotelska apartmana i osam kreveta.

Na južnom dijelu nalazit će se 27 vila s 31 apartmanom i ukupno 219 kreveta.

Na sjeveroistočnom dijelu, u drugoj zoni, gradit će se četiri vile i 33 apartmana sa 146 kreveta te zgrada s komercijalnim sadržajima.

Otvaranje 2019. godine

Ukupno je  planirano 240 smještajnih jedinica sa 797 kreveta. Gostima će na raspolaganju biti i dodatni sadržaji: restorani, igrališta, privatni bazeni, centri za fitness, teniski tereni , luksuzne trgovine…

Zemljište na kojemu je predviđena gradnja bilo je u privatnom vlasništvu i prodano je prije desetak godina. Područje na kojem će se prostirati resort u potpunosti je neizgrađeno, komunalno neopremljeno i makadamskim putem povezano sa Starim Gradom, tako da je u planu gradnja trokilometarske zaobilaznice kojom bi se dolazilo do resorta.

U resortu će biti zaposleno 320 djelatnika, a otvaranje se očekuje 2019. godine.

Na projektu će raditi arhitekti i dizajneri velikih svjetskih tvrtki među kojima su Gensler Architects, Scott Brown Rigg, Richmond Hospitality Design i Tihany Design.

Projekt je u cijelosti u skladu s planskom dokumentacijom prostora na kojemu je ucrtan, jer je riječ  o takozvanoj T2 zoni u kojoj je predviđena gradnja hotela i vila. Zakonom je u takvim zonama omogućeno da 30 posto kapaciteta turističkog smještaja bude u hotelima, a 70 posto u vilama i rezidencijama, čime su se rukovodili projektanti budućeg resorta.

Investitoru predstoji izdavanje lokacijske i građevinske dozvole, a Dennis Wijsmuller, predstavnik investitora koji se u četvrtak u Londonu sastao s hrvatskim ministrom turizma Garijem Cappellijem, rekao je kako do sada nisu imali problema s dobivanjem dozvola i ostalom potrebnom dokumentacijom.

Prva investicija Arquuam Capitala u hotelijerstvo

Wijsmuller je dodao kako im je ovo prva investicija u hotelijerstvo i da mu je drago da uz sebe imaju jakog hotelskog operatora kao što je Four Seasons. Za Hrvatsku su se, objasnio je, odlučili jer je „predivna zemlja s predivnom obalom“.

Prilikom objave suradnje na projektu u ožujku prošle godine izvršni direktor Arqaam Capitala Riad Meliti rekao je kako će ljetovalište graditi “na prelijepom povučenom mjestu, u jednom od najljepših zaljeva na dalmatinskoj obali”.

“Four Seasons je prirodan odabir za partnera u ovoj investiciji jer dijele našu posvećenost eleganciji i usluzi koja nema premca u luksuzu. Taj hotelski lanac ima dugu povijest, snažan i neokaljan brend te beskompromisno najviše standarde”, dodao je.

“U Arqaam Capitalu našli smo idealnog partnera za naš ulazak na hrvatsko tržište. Partnera koji vjeruje u poslovnu kulturu Four Seasonsa i dijeli naše vrijednosti”, odgovorio je J. Allen Smith, predsjednik i izvršni direktor Four Seasons Hotels and Resorts. “Arqaamova dugoročna vizija, u kombinaciji s velikim iskustvom na tržištima u nastajanju i razvoju projekata, ključna je za uspjeh projekta”.

“Hrvatska je jedno od najbrže rastućih turističkih tržišta u Europi i među globalnim putnicima  traženo odredište za odmor. Radujemo se suradnji s Arqaamom kako bismo na Hvaru stvorili prvoklasno mjesto za odmor”, zaključio je Smith.