HPB 1. srpnja počinje izdavati Hrvatsku turističku karticu

Hrvatska turistička kartica će se moći koristiti na području cijele države za plaćanje usluga usluge smještaja, touroperatora, uključujući privatni smještaj, iznajmljivanja plovila te hrane i pića u ugostiteljskim objektima

204

Hrvatska poštanska banka je prva poslovna banka koja će početi izdavati Hrvatsku turističku karticu, popularno nazvanu Cro kartica. HPB će karticu početi izdavati od 1. srpnja, a prema informacijama iz Ministarstva turizma naručeno je 40 tisuća kartica.

Cro kartica se uvodi kao gospodarska mjera za poticanje domaće potrošnje u hrvatskom ugostiteljstvu i turizmu te povećanje udjela domaćih turista u korištenju ugostiteljskih i turističkih usluga, povećanje popunjenosti smještajnih i drugih ugostiteljsko-turističkih kapaciteta, smanjenje izražene sezonalnosti hrvatskog turizma te povećanje primitaka radnika po osnovi radnog odnosa. Kartica je isprva također bila zamišljena za jačanje kontinentalnog turizma, ali ipak će se moći koristiti na području cijele države.

Riječ je o debitnoj platnoj kartici koju će izdavati poslovne banke na ime korisnika (radnika), a transakcije će se autorizirati PIN-om. Kartica će vrijediti četiri godine, a izdavat će se pod međunarodnim kartičnim shemama Mastercard i Visa.

Poslodavci će putem Hrvatske turističke kartice zaposlenicima moći isplatiti do 2500 kuna kao neoporezivi primitak. Promjenama zakona i propisa u četvrtom krugu porezne reforme omogućeno je poslodavcima da svojim radnicima u okviru neoporezivih naknada ukupno isplate do 7500 kuna godišnje.

Pravo na Cro karticu imaju zaposleni s ugovorom o radu, obrtnici, djelatnici slobodnih zanimanja te poljoprivrednici.

Osim što je mogućnost korištenja kartice proširena na područje cijele države, proširen je i krug usluga koje će se njome moći plaćati. Prvotno je Cro kartica bila namijenjena za plaćanje usluge smještaja te hrane i pića u ugostiteljskim objektima, no naknadno je mogućnost plaćanja proširena na putničke agencije, touroperatore (što omogućava i plaćanje paket aranžmana kod ugostitelja i privatnih iznajmljivača) te na iznajmljivače plovila (charter tvrtke).

Prije proglašenja pandemije ministar turizma Gari Cappelli rekao je da se u prvoj godini računa na povećanje prometa kroz Cro karticu za oko 800 milijuna kuna.

Prije nekoliko dana ministar Cappelli rekao je da unatoč problemima s koronakrizom vjeruju da će se poslodavci odazvati i koristiti kartice.

“Prije krize u anketi Ministarstva 63 posto poslodavaca kazalo je da bi dali određena sredstava radnicima za tu karticu. Sada će to kriza sigurno umanjiti, ali riječ je o dugoročnom programu Vlade i od toga se koristi očekuje u idućih nekoliko godina”, rekao je Cappelli.

Ministar Cappelli je također rekao da se na natječaj Ministarstva turizma javilo sedam banaka, a prema neslužbenim informacijama ugovor o izdavanju kartica uz HPB su potpisale Agram banka i Podravska banka.
Ostale banke – PBZ, OTP, RBA i Erste banka – bi se trebale priključivati sukladno svojim poslovnim politikama.

Još nema procjena koliko će se pružatelja usluga uključiti u projekt.