Koncesijski obračun za marine ipak se neće mijenjati

Novi model koncesijskog obračuna ne odnosi se na sporedne djelatnosti kao što su ugostiteljstvo, čarter i razne usluge koje se obavljaju na prostorima marina, već isključivo na djelatnosti s kojima marine imaju sklopljene Ugovore o potkoncesiji.

17
sporedne djelatnosti u marinama
Novi model koncesijskog obračuna ne odnosi se na sporedne djelatnosti kao što su ugostiteljstvo i čarter [foto: Točka na i media]

Najava da će se sporedne djelatnosti u marinama tretirati kao potkoncesije digla je pravu buru među članicama Udruženja marina HGK, no nakon razgovora s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture potvrđeno je da obračun koncesijske naknade ostaje nepromijenjen, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora. Priča o dodatnom oporezivanju sporednih djelatnosti u marinama kao potkoncesija bila je nesporazum, zaključak je Ministarstva.

Još početkom rujna članice Udruženja marina HGK dobile su obavijest o Obračunu koncesijske naknade za Ovlaštenike koncesije koji imaju sklopljene ugovore o potkoncesijama, kojom su obavještene da će se sve potkoncesijske djelatnosti dodatno oporezivati.

Udruženje marina HGK na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj u sklopu Biograd Boat Showa, ugostilo je Ninu Perko, ravnateljicu Uprave pomorstva u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kako bi upozorilo nadležne institucije na ozbiljne posljedice za cijeli nautički sektor ako dođe do takvog obračuna koncesijske, odnosno potkoncesijske naknade.

Predstavnici marina istaknuli su kako već plaćaju fiksni i varijabilni dio na ime koncesije na pomorskom dobru.

“Fiksni dio plaća se na osnovi zauzete površine, a varijabilni dio na osnovi prihoda. Sve to ulazi u ukupan prihod, od čega marine plaćaju određeni postotak na ime varijabilnog dijela”, pojasnio je predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak, dodavši kako su nakon razgovora s ravnateljicom Perko utvrdili da je sporni dopis neispravno protumačen.

Naime, navedeni obračun nikako se ne odnosi na sporedne djelatnosti kao što su ugostiteljstvo, čarter i razne usluge koje se obavljaju na prostorima marina, već isključivo na one djelatnosti s kojima marine imaju sklopljene Ugovore o potkoncesiji.

Na kraju je zaključeno da obračun koncesijske naknade za ovlaštenike koncesija u odnosu na sporedne djelatnosti ostaje nepromijenjen, a Udruženje je zahvalilo Ministarstvu na dijalogu i podržalo daljnju suradnju, prvenstveno vezano uz donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.