U Supetru počinje 4. međunarodni kongres o ruralnom turizmu

Na kongresu će se raazgovarati i raspravljati o međunarodnim turističkim kulturnim rutama, ulozi iseljenika, povratnika i nacionalnih manjina u ruralnom turizmu te ulozi LAG-ova i LAGUR-a u održivom turizmu

80
kongres o ruralnom turizmu
Ivan Cvitanić, Dijana Katica i Joško Stella (foto: Rene Karaman)

U Supetru na Braču danas počinje četvrti međunarodni kongres o ruralnom turizmu “Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam” na kojem će se okupiti više od 150 znanstvenika i turističkih djelatnika iz 15 zemalja. Kongres završava u nedjelju, 13. svibnja.

Na kongresu će se razgovarati i raspravljati o međunarodnim turističkim kulturnim rutama, ulozi iseljenika, povratnika i nacionalnih manjina u ruralnom turizmu te ulozi LAG-ova i LAGUR-a u održivom turizmu. Uz niz predavanja, prezentacija i radionica u sklopu  kongresa održavaju se Festival održivog razvoja, izložbe, Eko-etno trade show te inovativna večera bračkih specijaliteta.

“Ruralni prostor obuhvaća 92 posto hrvatskog teritorija, a ruralni turizam čini svega dva posto udjela u ukupnom turističkom prometu. Stručni skupovi poput ovog kongresa imaju za cilj povećati taj udio i približiti nas zemljama u kojima se on kreće između deset i dvadeset posto. S oko 500 OPG-a koji se dopunski bave turizmom, barem dva puta više poduzetnika u ruralnom turizmu te inovativnom ponudom možemo ravnopravno stati uz bok najrazvijenijim zemljama”, istaknula je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo“, prije nekoliko dana na predstavljanju kongresa u Zagrebu.

“Iznimno nam je drago da je Splitsko-dalmatinska županija domaćin Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu. Ovaj oblik turizma sve je atraktivniji stranim, ali i domaćim gostima. I sami poduzimamo niz mjera i akcija za njegovo poticanje što je vidljivo na imotskom području na kojem je ruralni turizam glavni pokretač gospodarskog razvoja”, istaknuo je Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Supetar dobio konferencijski centar Waterman Forum

„Za grad Supetar i otok Brač ovaj kongres ima poseban značaj. S njime završava jedna era supetarskog turizma i započinje nova. Naime, od ovog proljeća Supetar ima novi konferencijski centar Waterman Forum u kojem će se održati i ovaj kongres, a koji nas je pozicionirao kao novu destinaciju za poslovne susrete”, kazao je Ivan Cvitanić, direktor TZ grada Supetra.

Osim znanstvenoj i stručnoj javnosti kongres o ruralnom turizmu namijenjen je turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnom turizmu, LAG-ovima, i LAGUR-ima koji će se na radionicama i edukacijama upoznati s najnovijim trendovima na području ruralnog turizma.

A prema tim trendovima gosti se sve više zanimaju za povijest, kulturu i tradiciju odredišta u kojem borave, žele se uključiti u lokalni život za vrijeme odmora. Ruralni prostor, odmor na domaćinstvima, lokalna gastronomija, aktivni odmor u prirodi zanima društveno i ekološki osviještene goste koji očekuju da turistička ponuda bude u skladu s njihovim uvjerenjima. Na odmor dolaze uglavnom izvan glavne turističke sezone, u potrazi su za autentičnim doživljajem, u pravilu su veće platežne moći i u destinaciju dolaze vlastitim automobilom.

Iako je ruralni turizam sve traženiji oblik ponude, stručnjaci ne predviđaju veliki rast s obzirom da je riječ o posebnom obliku turizma koji nije masovan, no itekako generira nova radna mjesta, nove sadržaje i razvoj gospodarstva na ruralnom prostoru, a kreativna ponuda je u njegovom fokusu.