Zaba uvela 250 beskontaktnih bankomata

Do kraja 2018. Zagrebačka banka će ovu funkcionalnost aktivirati na 500 bankomata u svojoj mreži

u 20:13 Zadnja izmjena: 16.05.2018 u 10:42
214
beskontaktno plaćanje
Dijana Hrastović, članica Uprave Zagrebačke banke

Zagrebačka banka uvela je beskontaktnu tehnologiju na 250 bankomata u svojoj mreži čime je omogućila brže, jednostavnije i sigurnije provođenje transakcija. Podizati i uplaćivati novac ili provjeriti stanje na računu sada je moguće tek prislanjanjem beskontaktne kartice na uređaj.

Beskontaktno plaćanje se sve više razvija i širi, kao i mreža trgovaca koji podržavaju beskontaktna plaćanja te mreža bankomata. Klijenti su prepoznali prednosti beskontaktnog plaćanja i prihvatili novu funkcionalnost koja im omogućuje brzo, sigurno i jednostavno plaćanje na prodajnim i isplatnim mjestima. Primjerice, do sada smo u Zabi izdali čak 800 tisuća beskontaktnih Maestro kartica što je preko 70 posto izdanih Maestro kartica u banci“, istaknula je Dijana Hrastović, članica Uprave Zagrebačke banke.

Beskontaktni bankomat

Beskontaktno plaćanje jednostavno je i sigurno koristiti. Bankomati na kojima je dostupna ova inovacija na ekranu sadrže informaciju „beskontakni bankomat“ i ikonu simbola contactless transakcije. Na lijevoj strani bankomata je poseban čitač, označen simbolom beskontaktnog plaćanja.

Transakcija započinje prislanjanjem kartice na beskontaktni čitač te se nastavlja unosom PIN-a. Na bankomatu je PIN potreban za sve transakcije, neovisno o iznosu, za razliku od beskontaktne kupnje na prodajnom mjestu gdje nije potrebna potvrda PIN-om za transakcije manje od 100 kuna. Za beskontaktne transakcije primjenjuju se posebno definirani limiti koje klijenti dogovaraju s bankom. Cijelo vrijeme kartica je u ruci korisnika, što doprinosi sigurnosti, smanjuje rizik od gubitka kartice te nema mogućnosti zadržavanja kartice u bankomatu.

Brzo, sigurno i jednostavno plaćanje

Osim beskontaktnim karticama, beskontaktne transakcije mogu se izvršiti i mobilnim telefonima tako da se mobilni uređaj jednostavno prinese čitaču na POS terminalu ili bankomatu. Klijenti Zabe trenutno beskontaktno mogu koristiti klasične beskontaktne Maestro kartice te digitalne go!card kartice iz m-novčanika.

„U godinu dana broj beskontaktnih transakcija Zabinim Maestro karticama narastao je 334 posto. Beskontaktna tehnologija je svakako smjer koji će Banka slijediti te proširivati mogućnost beskontaktnog korištenja i na ostale kartične proizvode kao i ponuditi mogućnost integracije Maestro i ostalih Mastercard kartica u mobilni uređaj“, najavila je Hrastović.

Do kraja 2018. Zaba će ovu funkcionalnost aktivirati na 500 bankomata u svojoj mreži.