Počinje obnova splitskog hotela Ambasador

Zgrada je zapuštena i u ruševnom stanju pa će stara konstrukcija biti srušena, a na njenom mjesti izgradit će se novi hotel s četiri zvjezdice i stotinjak soba i apartmana. Investicija je vrijedna oko 17 milijuna eura

882
Obnova splitskog hotela Ambasador
Prikaz budućeg hotela pomoću računalne animacijie

Obnova splitskog hotela Ambasador konačno kreće 2. listopada, 20 godina nakon što je pokojni Tomislav Ivić, legendarni nogometni trener, kupio zgradu nekadašnjeg hotela na Trumbićevoj obali, piše Slobodna Dalmacija.

Zgrada je izgrađena 1937. godine i do 1942. u njoj je bio hotel Ambasador. Smještena je na vrlo atraktivnoj lokaciji, tik uz more između Matejuške i zapadne obale. Tijekom Drugog svjetskog rata njome su se koristile razne vojne postrojbe. Od 1945. do Domovinskog rata u zgradi je bio Dom JNA. Od 1952. u njezinu dograđenom krilu bilo je kino Jadran. Devedesetih godina zgradu je koristio Crveni križ, a 1997. od grada Splita kupila ju je tvrtka Retoi u vlasništvu Tomislava Ivića.

Od Ivićeve udovice Regine tvrtku je u proljeće prošle godine, preko svoje tvrtke Žnjanske hridi, preuzeo njemački biznismen Klaus Alex Birkenstock, vlasnik obiteljske tvornice obuće Birkenstock. Novi vlasnik odmah je najavio da će u obnovu hotela investirati više od 100 milijuna kuna. Prema novim podacima vrijednost investicije porasla je na 17 milijuna eura (oko 126 milijuna kuna).

Zgrada je u ruševnom i zapuštenom stanju, tako da će se stara konstrukcija gotovo u potpunosti ukloniti, a izgradit će se nova hotelska zgrada.

Novi hotel s četiri zvjezdice

Novi hotel trebao bi imati “četiri plus” zvjezdice. Imat će 101 smještajnu jedinicu (sobe i apartmani, op.a.), restoran s terasom, bazen na trećem katu, dvoranu za sastanke, spa, teretanu i 59 garažnih mjesta. Da bi se ispunile odredbe GUP-a za nove hotele od Grada će se na drugoj lokaciji otkupiti dodatnih 12 parkirališnih mjesta.

Projektanti su arhitekti Neno Kezić, Emil Šverko i Nora Roje. Voditelj projekta je tvrtka Ivmar, a izvođač radova Dal-Kon ing. Za nadzor je zadužen Meritum inženjering.

Radovi počinju 2. listopada, rušenjem starog zdanja.

Hotelska terasa nalazi se na pomorskom dobru pa je investitoru odobrena koncesija na 20 godina. Fiksni dio koncesijske naknade iznosi 150.000 kuna mjesečno, a varijabilni 225.000 kuna godišnje (sve bez PDV-a). Procjena je, naime, da će toliko iznositi tri posto prihoda od gospodarske djelatnosti koja će se obavljati na dijelu obuhvaćenom koncesijom.

Planirano je da hotel ima pedesetak stalno zaposlenih i četrdesetak sezonaca.

Rok za završetak radova ovisi o tome hoće li Gradsko poglavarstvo dopustiti da se radi tijekom špice turističke sezone. Ako Grad dopusti radove tijekom ljeta, hotel će biti gotov do ljeta 2019. Ako se tijekom ljeta ne bude radilo, rok bi se pomaknuo na početak 2020. godine, najavljuje investitor.