Ove godine ostvareno 60% dolazaka i 70% noćenja u usporedbi s 2019.

Vrijednost fiskaliziranih računa pokazuje da se u turističkom sektoru, pogotovo kada je riječ o smještajnim kapacitetima viših kategorija, puno više troši - vrijednost fiskaliziranih računa u odnosu na 2019. je na oko 70 posto, rekla ministrica Nikolina Brnajc

40
potpora sektorima turizma i sporta
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Prema podacima iz sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od početka godine do danas ostvareno 55,3 milijuna noćenja, čime je premašen broj noćenja iz cijele 2020. godine kada je u dvanaest mjeseci ostvareno 54,4 milijuna noćenja, priopćilo je Ministarstvo turizma i sporta.

“Kada to supredimos 2019. godinom, mi smo na 60 posto dolazaka i na više od 70 posto noćenja. Ali ono što nas izričito veseli u ovom trenutku je vrijednost fiskaliziranih računa koja pokazuje da je u turističkom sektoru, pogotovo kada je riječ o smještajnim kapacitetima viših kategorija, puno više troši. Vrijednost fiskaliziranih računa u odnosu na 2019. je na oko 70 posto”, rekla ministrica Nikolina Brnajc.

U 2021. ostvareno je 46 posto više dolazaka i 37 posto više noćenja u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. U usporedbi s istim razdobljem 2019. godine, ostvareno je 61 posto dolazaka i 72 posto noćenja. Trenutno u Hrvatskoj boravi više od milijun turista.

Od stranih turista najviše je Nijemaca (297.000), Poljaka (81.000), Slovenaca (74.000) i Talijana (61.000). Najviše turista trenutno boravi u Istarskoj (283.000), Primorskoj-goranskoj (187.000) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (184.000), priopćilo je Ministarstvo turizma i sporta.

Od ukupnog broja noćenja u 2021. godini, 46,6 milijuna su ostvarili strani turisti, dok su 8,7 milijuna ostvarili domaći turisti. Od početka ove godine ujedno je ostvareno i 9 milijuna turističkih dolazaka, odnosno Hrvatsku je u ovoj godini posjetilo već 1,2 milijuna turista više nego prošle godine.

“S obzirom na trendove u industriji putovanja, naš cilj je bio održavanje stabilnosti turističkog sustava, očuvanje radnih mjesta i prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Želimo nastaviti s ovim rezultatima i zato je važno da se svi nastavimo pridržavati epidemioloških mjera. Time stvaramo temelje za iduću godinu i nastavak razvoja hrvatskog turizma. Ova godina je prije svega pokazala da su sigurnost i kvaliteta presudni u odabiru destinacija, a to su gosti spremni platiti i više. U konačnici naša želja je stvaranje održivog turizma u kojem se fokus ne stavlja na broj turista, već na kvalitetu, na turiste koji će konzumirati što veći broj ponuda u destinacijama, generirati veću potrošnju, a što će onda dodatno potaknuti i nove investicije u turizmu”, rekla je ministrica Brnjac.