Ryanair se vraća u Zadar i dolazi u Zagreb

Ryanair je najavio i ponovno otvaranje baze u Zračnoj luci Zadar, s kojom surađuje od 2007. godine. S dva bazna zrakoplova i sa 78 letova na tjedan od 1. srpnja povezivat će Zadar s 37 odredišta od kojih je čak 17 novih

60
Ryanair
[foto: Ryanair]

Zagrebačka zračna luka dobiva jednog prijevoznika više – u Zagreb dolazi Ryanair. Irska niskobudžetna kompanija u Zagrebu će imati jednu od svojih regionalnih baza. Ponovo će otvoriti i bazu u Zadru.

Ryanair će iz Zagreba i prema Zagrebu letjeti iz 12 europskih odredišta: Londona, Pariza, Oslo, Bruxelles, Göteborga, Dortmunda, Frankfurta, Karlsruhea, Memmingena, Milana, Rima i Podgorice.

Od dvanaest navedenih linija na njih osam već leti Croatia Airlines, a na nekima, na primjer na liniji prema Parizu, i neke druge aviokompanije poput Air Francea.

Već od srpnja Zagreb će Ryanairovim zrakoplovima biti povezan s Bruxellesom i Milanom. a od rujna i s ostalim odredištima. U početku će linije održavati Ryanairova sestrinska kompanija Lauda Air. Promet unutar Hrvatske zasad ne planiraju.

Ryanair će u Hrvatskoj imati četiri zrakoplova, a najavili su da će u zagrebačku bazu uložiti 200 milijuna dolara.

Ryanair će prometovati s novog putničkog terminala u Zagrebu. U početku će imati 36 letova tjedno na 12 linija. Otvorit će 60 radnih mjesta.

Ryanair je najavio i ponovno otvaranje baze u Zračnoj luci Zadar, s kojom surađuje od 2007. godine. S dva bazna zrakoplova i sa 78 letova na tjedan od 1. sršnja povezivat će Zadar s 37 odredišta od kojih je čak 17 novih.

Osim Zagreba i Zadra, Ryanair leti i za Dubrovnik, Pulu i Split. Prema jadranskim zračnim lukama Ryanair leti samo ljeti, a prema Zagrebu će letjeti cijele godine.

Eddie Wilson, predsjednik Uprave Ryanaira, istaknuo je kako će njihov dolazak transformirati Zagreb jer ljudi žele potrošiti što manje na sam put kako bi mogli više trošiti na odredištu.

“Naši će putnici imati veliki izbor novih linija po prihvatljivim cijenama, a uz to potičemo razvoj turizma u Hrvatskoj, osobito u Zagrebu”, rekao je predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb Huseyin Bahadır Bedir, prenosi Croatian Aviation.

Na presici je izražena i nada da će Ryanair od ljeta 2022. uvesti još linija prema Zagrebu.

“Usred smo pandemije, no nema sumnje da će nova zagrebačka baza rasti. Dovesti ćemo tisuće novih putnika u Zagreb i potaknuti lokalno zapošljavanje”, rekao je Wilson.

Irska kompanija u floti ima više od 430 zrakoplova tipa B737-800, kapaciteta 189 sjedala. Prosječna starost zrakoplova Ryanaira je 8 godina.

Ryanair prema hrvatskim zračnim lukama leti od 2006. godine. Do lipnja 2019. godine kompanija je prevezla 4 milijuna putnika iz i prema Hrvatskoj.