U jednoj od najljepših viških uvala gradit će se luka i marina

U uvali Parja na sjeverozapadnoj strani otoka, udaljenoj samo kilometar i pol od središta grada Visa, planira se gradnja međunarodne i županijske luke te marine s 250 'morskih' i 150 'suhih' vezova

244
Luka Parja-Rogačić

Gradsko vijeće Grada Visa donijelo je odluku o izradi urbanističkog plana uređenja luke otvorene za javni promet i luke nautičkog turizma Parja-Rogačić, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o projektu luke i marine o kojima se govori već nekoliko godina, a bit će smještene u uvali Parja na sjeverozapadnoj strani otoka, jednoj od najljepših viških uvala, udaljenoj samo kilometar i pol od središta grada Visa.

Luka Parja-Rogačić obuhvaća površinu od oko tri hektara kopnenog dijela. Tu će se urediti luka za međunarodni promet, odnosno luka za javni promet županijskog značenja i luka nautičkog turizma s najviše 250 vezova u moru. Marina će biti odvojena od putničke luke u obalnom i morskom dijelu.

Investitor će se znati 2020. godine

“Ovo je projekt za čitav otok koji pripremamo već šest godina. Viška luka, koja je tijekom ljetnih mjeseci zagušena zbog brojnih putnika i vozila, znatno će se rasteretiti izmještanjem putničkog prometa, a olakšanje će doživjeti i nautički sektor. U Parji-Rogačiću otvorit će se pedesetak novih radnih mjesta, uredit će se cesta… Ako sve bude po planu, nadamo se da ćemo 2020. znati investitora”, rekao je viški gradonačelnik Ivo Radica o projektu vrijednom više od 150 milijuna kuna.

Gradsko vijeće donijelo je i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja poslovne zone Parja (suha marina) koja uključuje gotovo dva hektara površine. Predviđeni najveći kapacitet iznosi 150 vezova na otvorenom, uz potrebnu infrastrukturu, a najveća katnost pojedinačnih građevina može biti prizemlje.