Zagrebu nedostaje još poneki luksuzni hotel i kampovi

U 2016. te u prvih pet mjeseci ove godine grad je dobio pet novih hotela i šest hostela, dok privatni smještaj bilježi porast na mjesečnoj razini

194
Zagreb cijene smještaja Hotel Esplanade
Esplanade je u ovom trenutku jedini hotel visoke kategorije. S obzirom na povećanu potražnju za takvom vrstom smještaja, dobro bi nam došao još koji hotel de luxe kategorije, kaže direktor Esplanade Ivica Max Krizmanić

Njemačka online platforma za rezervaciju smještaja Campsy provela je istraživanje o cijenama smještaja u više od 200 gradova i regija. Istraživanjem su obuhvaćeni hoteli s jednom do pet zvjezdica, hosteli, kampovi i usluge smještaja peer-to peer (P2P). Cilj istraživanja bio je bolje razumjeti okruženje u ugostiteljskoj djelatnosti te ponuditi turistima širu sliku o cijenama smještaja kako bi mogli procijeniti kako se one uklapaju u njihov proračun.

Zagreb je zauzeo 141. mjesto. Prema istraživanju, po cijenama smještaja u hostelima od 13 eura izjednačen je s Pragom (125.). Skuplji je od Praga kada je riječ o hotelima s manjim brojem zvjezdica, dok su cijene smještaja u hotelima s četiri ili pet zvjezdica daleko više u Pragu. Takav je odnos cijena i kod P2P smještaja: 88 eura u Pragu naprama 55 u Zagrebu.

Raste broj posjetitelja u Zagrebu

Ivica Max Krizmanić, direktor Hotela Esplanade Zagreb, s rezervom prihvaća rezultate ovog istraživanja: “Teško je procijeniti, no prema vlastitom iskustvu rekao bih da prikaz cijena nije realan. Ne znam kakva je točno bila metodologija, a i za Ljubljanu je izražena cijena za hotel s pet zvjezdica, a tamo takav ne postoji”. Dodaje kako broj posjetitelja u Zagrebu raste, a sukladno tomu rastu potražnja i ponuda u smještaju, kao i u ugostiteljstvu.

“Imamo veliki rast broja hostela, privatnog smještaja te hotela srednjih kategorija s kojima se podigla i kvaliteta u tom segmentu potražnje. Cjenovno je još pristupačan, a s obzirom na to da još uvijek nema kongresni centar, teško ga je uspoređivati s gradovima koji ga imaju jer kongresni centar uglavnom generira visoku popunjenost”, napominje.

Zagreb danas raspolaže sa 58 hotela, 49 hostela i 2360 smještajnih jedinica u privatnom smještaju, dva prenoćišta, tri gostionice, dva planinarska doma te dva seljačka domaćinstva, kaže Darja Dragoje, voditeljica Odnosa s javnošću Turističke zajednice grada Zagreba. “Zakoni ponude i potražnje reguliraju i definiraju tržište cijena, a što se tiče rasta broja gostiju koji bilježimo iz mjeseca u mjesec, možemo reći da ima prostora i za povećanje cijena uz razvitak adekvatne kvalitete ponude”, ističe ona.

Zagrebačka smještajna scena je, dodaje, vrlo aktivna: u 2016. te u prvih pet mjeseci ove godine grad je dobio pet novih hotela i šest hostela, dok privatni smještaj bilježi porast na mjesečnoj razini.

Diverzifikacija smještajne ponude

Smještajni kapaciteti razvijaju se paralelno s rastom dolazaka i noćenja gostiju, a u perspektivi bi za Zagreb bilo poželjno da dobije još koji luksuzni hotel te kamp, smatraju u Turističkoj zajednici.

“Esplanade je u ovom trenutku jedini hotel visoke kategorije. S obzirom na povećanu potražnju za takvom vrstom smještaja, dobro bi nam došao još koji hotel de luxe kategorije”, ističe Krizmanić. Cijene smještaja su zadnjih nekoliko godina rasle, a Krizmanić očekuje nastavak takvog trenda “budući da je Zagreb sve popularnije odredište, s obzirom na opću situaciju u svijetu te otvorenje nove zračne luke i uspostavljanje novih zračnih poveznica”.

“Poboljšanje ponude trebalo bi biti praćeno i realnim povećanjem cijena”, smatra Krizmanić.

“Novi hoteli donose diverzifikaciju smještajne ponude što je ključno za daljnji razvoj zagrebačke turističke ponude. Od njih, ali i od svih ostalih, očekuje se profesionalnost, kvaliteta usluga te da svi zajedno sudjelujemo u profiliranju našeg grada kao odmorišno-poslovne destinacije u kojoj će svatko pronaći nešto za sebe”, poručuju iz TZ-a grada Zagreba.

Tekst je objavljen u Privrednom vjesniku od 17. srpnja 2017. (br. 3987) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.