U Veneciji otvoren 3D printani betonski pješački most bez armature

Most je građen kombinacijom digitalnih tehnologija i gotičke tehnike gradnje kod koje kameni blokovi tvore čvrstu konstrukciju zahvaljujući svom obliku.

88
Striatus
[Izvor: Zaha Hadid Architects]

U Veneciji je u sklopu Bijenala arhitekture otvoren betonski pješački most čiji se dijelovi drže zajedno zahvaljujući kompresiji, bez dodatne armature. Most je građen kombinacijom digitalnih tehnologija i gotičke tehnike gradnje kod koje kameni blokovi tvore čvrstu konstrukciju zahvaljujući svom obliku.

Pješački most dimenzija 16×12 metara nazvan Striatus projektirali su Block Research Group (BRG) Instituta za tehnologije u arhitekturi koji djeluje u okviru Sveučilišta ETH Zürich i studija Zaha Hadid Architects u suradnji s tvrtkama Incremental3D i Holcim,

Most je sastavljen iz 3D printanih betonskih blokova koji su spojeni bez morta, uz uštedu materijala i bez armature. Čvrstu konstrukciju omogućila je posebna, prilagođena tinta koju je razvio Holcimov tim za istraživanje 3D tehnologija za printanje betona.

Kombinacija digitalnih i srednjovjekovnih tehnologija

“Striatus stoji na plećima divova: oživljava tehnike gradnje naših predaka kombinirajući strukturnu logiku iz 14. i 15. stoljeća s novim tehnologijama: računalnim projektiranjem, inženjeringom i robotskim proizvodnim tehnologijama”, tumači Shajay Bhooshan, voditelj istraživačkog tima studija Zaha Hadid Architects.

Primjena 3D tehnologije za ispis kamenih blokova omogućila je delikatno i precizno slaganje blokova u savršenu čvrstu strukturu.

Milijuni novih zgrada u svijetu grade se od armiranog betona uz velike emisije ugljičnog dioksida. Čelik koji se koristi za armaturu i cement koji je glavni sastojak betona posebno su problematični.

Projekt Striatus pokazao je kako se u stvarnim uvjetima može smanjiti oboje.

Jan Jenisch, izvršni direktor Holcima, ističe kako most “demonstrira beskonačne mogućnosti 3D betonskog ispisa kako bi se omogućio održiviji, brži i učinkovitiji proces gradnje, a da pritom ne pate niti estetika, niti funkcionalnost objekta”.

Budući da za gradnju nije potreban mort, most se može rastaviti i ponovno sastaviti na drugom mjestu. Ako konstrukcija više nije potrebna, materijali se mogu jednostavno razdvojiti i reciklirati, što cijeli projekt čini održivijim.

Most se nalazi u Vrtovima Marinaressa i u sklopu Bijenala bit će dostupan javnosti do studenoga ove godine.