Za gradnju četiri centra za gospodarenje otpadom 46,2 mil. eura

Privremeno financiranje se usklađuje od 2024. prema sljedećim udjelima: 90 posto sredstava se osigurava iz fondova Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok 10 posto osiguravaju jedinice lokalne i regionalne samouprave

61
centar za gospodarenje otpadom
CGO Lučino razdolje planiran je na području općine Dubrovačko primorje, otprilike kilometar zapadno od naselja Trnovica [Izvor: Agencija za gospodarenje otpadom Dubrovnik]

Na sjednici Vlade održanoj u četvrtak, 4. travnja, odlučeno je da se nastavi sufinanciranje gradnje četiriju regionalnih centara za gospodarenje otpadom: Babina gora, Lećevica, Lučino razdolje i Piškornica.

“Cilj je povećanje odvajanja i recikliranja otpada. Privremeno financiranje se usklađuje od 2024. prema sljedećim udjelima: 90 posto sredstava se osigurava iz fondova Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok 10 posto osiguravaju jedinice lokalne i regionalne samouprave. Procijenjena potrebna sredstva iznose 46,21 milijun eura”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

CGO Babina gora planiran je na području grada Karlovca, a uz sam Centar uključuje projektiranje i izgradnju četiri 4 pretovarne stanice (Karlovac, Ogulin, Slunj i Otočac). Vrijednost projekta je 43,6 milijuna eura, a CGO će zbrinjavati otpad iz Karlovačke te dijelova Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije. Projektiran je za potrebe oko 140.000 stanovnika u sedam gradova i 22 općine u tri županije. Nominalni godišnji kapacitet postrojenja je do 30.000 tona miješanog komunalnog otpad. CGO je planiran na području grada Karlovca, a trebao bi biti pušten u rad do kraja 2026. godine.

Županijski centar za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije Lećevica uključuje i izgradnju šest pretovarnih stanica u Splitu, Sinju, Zagvozdu, Hvaru, Visu i Braču i s obzirom na razvedenost područja i brojne otoke koje Županija obuhvaća. Ukupni kapacitet obrade je oko 110.000 tona miješanog komunalnog otpada godišnje, a pokriva 55 gradova i općina, odnosno oko 455.000 stanovnika. Centar je planiran otprilike jedan kilometar sjeverozapadno od naselja Kladnjice u općini Lećevica, sjeverno od trase autoceste Zagreb – Split.

CGO Lučino razdolje pokriva područje Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno gradove Dubrovnik, Korčulu, Ploče, Metković i Opuzen te 17 općina (Blato, Dubrovačko primorje, Janjina, Konavle, Kula Norinska, Lastovo, Lumbarda, Mljet, Orebić, Pojezerje, Slivno, Smokvica, Ston, Trpanj, Vela Luka, Zažablje i Župa dubrovačka) s ukupno oko 122 tisuće stanovnika. Planirani kapacitet postrojenja za obradu je oko 40.000 tona miješanog komunalnog otpada godišnje. Centar je planiran na području općine Dubrovačko primorje otprilike kilometar zapadno od naselja Trnovica

CGO Piškornica obuhvaća četiri županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju) koje obuhvaćaju ukupno 110 općina i gradova s oko 530 000 stanovnika. Planiran je na području općine Koprivnički Ivanec, a projekt obuhvaća i izgradnju dviju pretovarnih stanica u Zaboku i Varaždinu. Kapacitet postrojenja za obradu je oko 100.000 tona miješanog komunalnog otpada godišnje.