Za proširenje LNG terminala i plinovod Zlobin – Bosiljevo 180 mil. eura

Za povećanje kapaciteta LNG terminala namijenjeno je 25 milijuna eura, a za gradnju plinovoda 155 milijuna eura. Projekti će se financirati iz europskih fondova i državnog proračuna

64
proširenje LNG terminala
[Izvor: Vlada RH]

Na prvoj sjednici nakon ljetne stanke Vlada je najavila investicije u projekte koji će povećati opskrbu plinom. Za godinu i pol trebao bi biti udvostručen kapacitet LNG terminala na 6,1 milijardu kubičnih metara plina, a za tri godine trebalo bi biti završen plinovod Zlobin – Bosiljevo. Ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je kako se ovi projekti pokreću kako bi se osigurala opskrba plinom. Za povećanje kapaciteta LNG terminala namijenjeno je 25 milijuna eura, a za gradnju plinovoda 155 milijuna eura. Projekti će se financirati iz europskih fondova i državnog proračuna.

Filipović je istaknuo kako je cilj pozicionirati Hrvatsku kao lidera na novoj energetskoj karti Europe: “Želimo u dogledno vrijeme biti dobavni pravac prema Mađarskoj, ali i prema Bosni i Hercegovini. Na tome ćemo ubuduće intenzivno raditi”.

Na sjednici Vlade rečeno je da se Podzemno plinsko skladište Okoli puni predviđenom brzinom: do sada je popunjeno 68 posto, a početkom listopada popunjenost bi trebala dosegnuti planiranih 90 posto.