Zagreb: Izvan snage stavljena četiri urbanistička plana uređenja

Izvan snage stavljeni su urbanistički planovi uređenja uz Savsku cestu, gdje su se trebali graditi neboderi od 40 katova, a to trenutna prometna infrastruktura ne može podnijeti

1072
obnova zgrada
Zamjenik gradonačelnika grada Zagreba Luka Korlaet

Grad Zagreb revidirat će urbanističke planove uređenja: problematično ih je deset, a četiri su već praktično stavljena izvan snage: Savski park – istok, Savski park – zapad, Savska Šarengradska – sjever i Savska Šarengradska – jug. Potvrdio je to zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet u emisiji “Zagrebi po Zagrebu” Radio Sljemena.

„Tu su trebali nicati neboderi s četrdeset katova, a to trenutna prometna infrastruktura na Savskoj ne može izdržati. Dok se ne realizira ‘paralelna Savska’, a to je Šarengradska, izvan snage su stavljena dva urbanistička plana uređenja na Savskoj, kao i dva urbanistička plana uređenja jugozapadno od remetinečkog rotora”, rekao je zamjenik gradonačelnika.

„Svako novo naselje mora u svom planu imati predviđenu školu, vrtić, ambulantu park, igralište… Ne može biti samo ‘napucavanje’ stambenih i poslovnih kvadrata.”

Za Šarengradsku je rekao da se krenulo s dovršenjem projektiranja i s otkupom čestica na trasi. Dodao je i da bi sve gradske četvrti do 2030. trebale biti spojene na vodovod i odvodnju.

U red dovode i Paromlinsku, gdje već neko vrijeme traje spor između suvlasnika zgrade u Paromlinkoj 17 i Grada.

„Doista smo čisti, pokriveni smo potpuno papirima, i ovih dana ćemo nastaviti taj postupak. To je početak čišćenja ovog dijela prema Gredelju, gdje će se vrlo skoro početi graditi nova Gradska knjižnica. Svi automobili koji su tu premjestit će se u zonu Gredelja”, rekao je Korlaet.

U idućih mjesec dana trebao bi biti poznat i izvođač radova na novoj Gradskoj knjižnici, koju je gradska uprava proglasila strateškim kulturnim projektom, vrijednim više od 40 milijuna eura.