Uskoro kreće druga faza 93 mil. eura vrijednog projekta Trga pravde

U drugoj fazi izgradit će se podzemna garaža od 50 tisuća četvornih metara, za otprilike 1600 parkirnih mjesta. Izgradit će se i južna zgrada površine oko 25 tisuća četvornih metara u kojoj će se smjestiti šest pravosudnih institucija

60
Trg pravde
[Izvor: Pixabay]

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata Ministarstva pravosuđa, zagrebački Trg pravde, u završnom je dijelu prve faze. Rušenje objekata trebalo bi završiti za nekoliko dana. Gradilište na prostoru bivšeg austrougarskog vojnog kompleksa u Selskoj ulici, vrijedno 93 milijuna eura, posjetio je ministar Ivan Malenica.

“U drugoj fazi izgradit će se podzemna garaža od 50 tisuća četvornih metara, za otprilike 1600 parkirnih mjesta. Izgradit će se i južna zgrada površine oko 25 tisuća četvornih metara u kojoj će biti smješteni Trgovački sud, Visoki trgovački sud, Upravni sud, Visoki upravni sud, Pravosudna akademija i Centar za mirenje”, rekao je ministar. U tijeku je javna nabava za izvođača radova u drugoj fazi.

Objasnio je ministar i značaj projekta: “Zašto nam je važan ovaj projekt? Kroz ovaj projekt ćemo utvrditi standarde za sve buduće investicije u pravosuđu, a one se odnose na infrastrukturu odnosno prostorne uvjete za sudnice, urede sudaca i sve ostalo što uključuje rad ravosudnih dužnosnika”, dodao je Malenica.

U krugu bivše vojarne, u nekadašnjoj jahaonici zatvorenog tipa, već je izgrađena nova zgrada gruntovnice u koju je uloženo 15 milijuna eura, a trenutno se na istoj lokaciji obnavljaju zgrade Općinskog kaznenog suda i Ureda europskog javnog tužitelja.

“Do 2026. godine imat ćemo moderan trg kojim će se stvoriti potencijal za nastavak izgradnje i premještaj svih pravosudnih tijela u Zagrebu”, poručio je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

>>Zagrebačka gruntovnica dobila trajni smještaj na Trgu pravde kod Selske