Što se mijenja novim Zakonom o pomorskom dobru

Postupak dodjele koncesija mijenja se tako da će se koncesija na zahtjev za gospodarsko korištenje moći dati na najdulji rok od pet godina. Definiraju se morske plaže, one moraju biti dostupne svima, te se na njih više ne smije naplaćivati ulaz

39
zakon o pomorskom dobru
[Image by Van3ssa ???? Desiré ???? Dazzy ???? from Pixabay]

Vlada šalje u Sabor novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kojim se, uz ostalo, sprječava svako ograničavanje pristupa plažama i uvode stroži koncesijski uvjeti.

Novim zakonom mijenja se postupak dodjele koncesija tako da će se koncesija na zahtjev za gospodarsko korištenje moći dati na najdulji rok od pet godina, rekao je predstavljajući prijedlog na Vladi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Uvode se dozvole koje daje predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave na temelju javnog natječaja, što do sada nije bio slučaj, na rok od dvije do pet godina. Vlada Republike Hrvatske uredbom će propisati vrstu djelatnosti i visinu minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru.

Osnovat će se ustanova za upravljanje pomorskim dobrom.

Definiraju se morske plaže. Hotelskih više nema. Morske plaže moraju biti dostupne svima, te se na njih više ne smije naplaćivati ulaz.”

Prirodne plaže neće se moći dati u koncesiju, a uvode se pomorski i lučki redari, dodao je ministar Butković.