“Zlatne ruke” HOK-a za petero hrvatskih obrtnika i obrtnica

Za dugogodišnji uspješan rad i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva ove godine statuu "Zlatne ruke" s poveljm dobili su Ines Kinkela, Franjo Trumbetaš, Dragan Žambok, Miro Čaržavec i Blaženka Omrčanin

39
Hrvatska obrtnička komora
[Izvor: hok.hr]

Svečanom Akademijom na kojoj su najzaslužnijim hrvatskim obrtnicama i obrtnicima dodijeljena najviša priznanja, Statua i Plaketa “Zlatne ruke”, i ove je godine tradicionalno obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore, spomen na održavanje obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, kada su hrvatski obrtnici prvi put dobili svoj zakon – Zakon o obrtu, ali i svoju Komoru.

Najprestižnije priznanje Hrvatske obrtničke komore, Statuu “Zlatne ruke” s poveljom koja se dodjeljuje kao priznanje za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva, ove je godine dobilo petero hrvatskih obrtnica i obrtnika.

Dobitnici statue “Zlatne ruke” su:

 • Miro Čaržavec, vlasnik obrta za radove, proizvodnju i trgovinu “Čaržavec” iz Velikog Trgovišća,
 • Ines Kinkela, vlasnica ugostiteljskog obrta “Kinkela” iz Matulja,
 • Blaženka Omrčanin, vlasnica cvjećarsko-trgovačkog obrta “Frezija” iz Vinkovaca,
 • Franjo Trumbetaš, vlasnik limarsko-instalaterskog i proizvodnog obrta “Bovje” iz Zagreba
 • Dragan Žambok, vlasnik obrta za bravarsko-kovačke usluge i proizvodnju “Žambok 3 TH X 1903-1” iz Ruščice.

U sklopu svečane Akademije odaje se priznanje i novim majstorima i majstoricama koji su u proteklih godinu dana položili majstorski ispit, a u njihovo ime nagradu je preuzeo majstor dimnjačar Leonardo Vitković.

“Iznimna mi je čast u ime svih majstorica i majstora zahvaliti svima koji su omogućili ovoj generaciji da bude dio obrtničke obitelji. Nadam se da ćemo uz svoj rad i trud biti motivacija idućoj generaciji majstora, kao što su naši prethodnici bili nama. Trudit ćemo se svojim radom i znanjem obavljati naš posao najbolje što možemo”, poručio je Leonardo u ime novih majstora i majstorica.

Plaketu “Zlatne ruke” s pisanim priznanjem ove godine primili su:

 • Predrag Dorosulić, vlasnik uslužnog obrta “INTER-GIPS” iz Siska,
 • Anita i Josip Grofelnik, vlasnici obrta proizvodnje, trgovine, usluge i ugostiteljstva “Grofelnik” iz Pregrade,
 • Čedomir Matovina, vlasnik stolarskog obrta „Pogrebna oprema“ iz Garešnice,
 • Dominik Meštrić, vlasnik ugostiteljskog obrta “Lovac” iz Presečnog,
 • Josip Perković, vlasnica obrta “Perković” iz Slatine,
 • Antonija Soža, vlasnica frizerskog salona “Blondie” iz Šibenika,
 • Zlatko Špiranec, vlasnik obrta za izvođenje soboslikarskih i ličilačkih radova “Špiranec” iz Požege
 • Joso Vrkljan, vlasnik ugostiteljskog obrta “Barbara” iz Gospića.

Nagradu “Šegrt Hlapić”, koju HOK dodjeljuje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja dodjeljuje najboljem učeniku strukovne škole, dobio je ove godine Krešo Gudić, koji se školuje za zidara u Srednjoj školi “Ivan Seljanec” u Križevcima. Najboljom strukovnom školom proglašena je Srednja strukovna škola Vinkovci, a nagrada za najboljeg mentora mladih obrtnika dodijeljena je Tomislavu Čabraji, vlasniku obrta “Elektro Team” iz Vidovca kod kojeg je na naukovanju bio 51 učenik.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil u svom je obraćanju čestitao dobitnicima te zahvalio hrvatskim obrtnicama i obrtnicima na hrabrosti, marljivosti i ljubavi s kojom pristupaju svojem poslu, na njihovom doprinosu očuvanju tradicije te doprinosu razvoju hrvatskog gospodarstva.

“Danas nas je oko 107 tisuća i zapošljavamo više od 215 tisuća ljudi, 7 posto nas je više u odnosu na prošlu godinu. Samo u svibnju imamo 1305 obrta više. Riječ je o ogromnoj snazi koja raste i jednom od najvitalnijih segmenata hrvatskog gospodarstva”, zaključio je Kratohvil te pozvao predstavnike Vlade i državnih institucija da aktivno i zajednički rade na unapređenju okruženja za poslovanje domaćih obrtnika.