Postavljena fotonaponska elektrana za križevački tehnološki park

Riječ je o projektu grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije prema modelu mikro zajmova. Ulagač je mogla biti svaka fizička osoba davanjem zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih će im se vratiti ulog s kamatama od 4,5%

52
fotonaponska elektrana Križevci

Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci postavljena je fotonaponska elektrana snage 30 kW, prva u Hrvatskoj koju su u potpunosti financirali građani po modelu mikro zajmova, piše portal krizevci.hr.

Slijedi puštanje elektrane u pogon. Fotonaponska elektrana trebala bi pokrivati potrebe korisnika Razvojnog centra i tehnološkog parka za električnom energijom.

Grad Križevci prvi je u Hrvatskoj proveo projekt grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije prema modelu mikro zajmova. U samo 10 dana prikupljen je potreban iznos od 230 tisuća kuna za gradnju elektrane. Ulagač je mogla biti svaka fizička osoba davanjem zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih će im se vratiti ulog s kamatama od 4,5 posto.

Projekt Zelene energetske zadruge

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku programa Pokreni nešto svoje te partnera REA Sjever koja je pripremila Studiju izvodljivosti fotonaponske elektrane 30 kW kroz projekt COMPOSE financiranog u okviru programa Interreg MED, Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje. Projekt su podržali Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje gradova Energy Cities.