Google Pay preko PBZ-a stigao u Hrvatsku

Usluga je dostupna svim klijentima PBZ-a koji koriste pametne telefone koje pokreće operativni sustav Android 5.0 Lollipop ili noviji, kao i korisnicima debitne kartice Visa Inspire putem nove aplikacije za PBZ mobilno bankarstvo ili aplikacije Google Pay

494
Google Pay

Google je u srijedu u Hrvatskoj predstavio uslugu Google Pay, sustav za mobilno plaćanje u trgovinama i prilikom online kupovine. Hrvatska je prva zemlja u regiji i dvadeseta u svijetu u kojoj ke ova usluga dostupna.

Hrvatsku su odabrali jer u njoj vide potencijal utemeljen na relativno velikom broju korisnika pametnih telefona i interneta te otvorenosti prema novim tehnologijama, uljučujući beskontaktna plaćanja, pojasnila je Alžbeta Houzarova, menedžerica za odnose s javnošću u Googleu.

U Hrvatskoj je usluga lansirana u suradnji s Privrednom bankom Zagreb. Dostupna je svim klijentima PBZ-a, korisnicima pametnih telefona koje pokreće operativni sustav Android 5.0 Lollipop ili noviji, kao i korisnicima debitne kartice Visa Inspire putem nove aplikacije za PBZ mobilno bankarstvo ili aplikacije Google Pay.

Usluga Google Pay dostupna je diljem Hrvatske na prodajnim mjestima koja podržavaju beskontaktno plaćanje, na svim platformama Googlea, za online plaćanja kao i putem aplikacija na kojima je vidljiva oznaka Pay with Google.

Da biste koristili ovu metodu plaćanja, potrebno je preuzeti aplikaciju Google Pay s Google Play trgovine i dodati Visa Inspire debitnu karticu Privredne banke Zagreb. U trgovini samo „probudite“ pametni telefon i prislonite ga na terminal za beskontaktno plaćanje. Za transakcije iznad 100 kuna kao dodatnu sigurnosnu mjeru morate otključati mobilni uređaj. Usluga Google Pay integrirana je u sve proizvode Google, omogućujući jednostavniju kupnju filmova, knjiga i aplikacija kao i izlistavanje svih kupnji na jednom mjestu.

Sigurnost plaćanja

Uz standardne sigurnosne mjere koje pruža banka, Google Pay prilikom plaćanja u trgovini umjesto stvarnog broja kreditne kartice dijeli virtualni broj računa i jedinstveni kod koji se mijenja sa svakom transakcijom. Također, u slučaju da telefon bude ukraden ili izgubljen, korisnik može zahvaljujući funkciji “Find my device” zaključati telefon, gdje god se nalazili, osigurati ga novom zaporkom ili s njega, čak, izbrisati sve osobne podatke. Međutim, nema potrebe za deaktivacijom same kartice jer podaci nisu pohranjeni na uređaju, što ovu uslugu plaćanja čini donekle sigurnijom od klasičnog plaćanja karticom.

Usluga je integrirana u sve Googleove proizvode. Omogućava kupnju filmova, knjiga i aplikacija te pregled svih kupnji na jednom mjestu. Također, usluga omogućava spremanje vaučera, kartica vjernosti te poklon kartica i njihovo korištenje prilikom plaćanja.

Riječ je o sigurnom, brzom i jednostavnom načinu plaćanja putem aplikacije koji objedinjuje usluge virtulanog novčanika i Android Paya te korisnicima donosi bolje iskustvo plaćanja, navodi Google.

“Zadovoljstvo nam je što je Privredna banka Zagreb prva banka u Hrvatskoj koja će svojim klijentima omogućiti uslugu Google Pay”, poručio jeDinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.

Iz Google pak poručuju da uslugu namjeravaju ponuditii drugim bankama.

Osim u Hrvatskoj, Google Pay dostupan je u još 19 zemalja: Australiji, Belgiji, Brazilu, Češkoj, Hong Kongu, Irskoj, Japanu, Kanadi, Novom Zelandu, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, SAD-u, Singapuru, Slovačkoj, Španjolskoj, Tajvanu, Ukrajini i Ujedinjenom Kraljevstvu.