ZSE: Nagrade Atlantskoj plovidbi za najveći rast cijene dionice i prometa

Atlantska plovidba nagređena kao dionica s najvećim porastom cijene i najvećim rastom prometa, a nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala dobila je tvrtka Span koja je ove godine uspješno izašla na tržište kapitala

138
Atlantska-plovidba
Atlantska plovidba je brodarska tvrtka osnovana 1955. čija se flota sastoji od 12 brodova [Izvor: Atlantska plovidba]

Zagrebačka burza u srijedu je dodijelila nagrade za 2021. godinu. Nagrade Zagrebačke burze utemeljene su 2012. kako bi se potaknula prepoznatljivost tržišta kapitala i njegovih aktivnih sudionika među financijskom i općom javnosti. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju svake godine sredinom prosinca.

Nagrada za dionicu s najvećim prometom pripala je Podravci, dok je Atlantska plovidba nagređena kao dionica s najvećim porastom cijene i najvećim rastom prometa.

Nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala dobila je tvrtka Span, koja je ove godine uspješno izašla na tržište kapitala. Intecapital je dobitnik nagrade za Člana godine, a dionica godine prema izboru javnosti je dionica Hrvatskog telekoma.

Velimir Šonje dobitnik je nagrade Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala.

Nagradu tvrtke PwC Hrvatska za izgradnju povjerenja javnosti, u smislu kvalitete izvještavanja i transparentnosti, dobila je Ina.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić istaknula je kako je prošlu i ovu godinu obilježilo trgovanje s ETF-ovima (Exchange Traded Fund ili fond kojim se trguje putem burze). U godinu dana trgovanja ostvaren je prpmet od 43 milijuna kuna prometa, a njihova tržišna kapitalizacija dosegnula je gotovo 10 milijuna eura, što pokazuje da se stvorio novi instrument prilagođen za retail investitore, zaključila je Gažić.

“Uz jako povećanu aktivnost Hanfe u odobrenju prospekata, pri čemu su u proteklih godinu dana na uređeno tržište uvrštena tri nova izdanja, obavljene su tri dokapitalizacije i izdano pet obveznica, možemo reći da je ova godina bila obilježena povećanim interesom za uvrštenje na Zagrebačku burzu”, istaknula je Gažić.

Gažić je ocijenila da će pozitivnom okruženju za tržište kapitala doprinijeti i ulazak Hrvatske u eurozonu.