Okršaj svjetskog lidera i aktivistice

Prevladavajuća tema na ovogodišnjem Svjetskom gospodarskom forumu je utjecaj klimatskih promjena na suvremeno poslovanje

137
Sudionici promatraju osnivača foruma, Klausa Schwaba, koji drži uvodni govor na otvorenju Svjetskog gospodarskog foruma u kongresnom centru u gradu Davos-Klosters, u Švicarskoj Foto: World Economic Forum/Jakob Polacsek

Godišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma, koji se svake godine održava u švicarskom gradu Davosu, ovoga tjedna doživljava svoje jubilarno, pedeseto izdanje.

Prevladavajuća tema je utjecaj klimatskih promjena na suvremeno poslovanje, a u mnoštvu predavanja, panela i rasprava koje su se dogodile već prvoga dana, pozornost je izazvao prijedlog o uvođenju “temperaturnog indeksa” – mjerila koje bi pokazivalo koliko svako pojedino ulaganje štetno utječe na promjene u okolišu.

To bi ulagače navelo da više ulažu u projekte, tvrtke i industrije koje brinu o ekološkim posljedicama svoga rada, a manje bi se ulagalo u sektore koji zagađuju okoliš.

U Davosu su se pojavili Greta Thunberg i Donald Trump, oboje izloživši svoje, međusobno oprečne poglede na klimatske promjene.

Greta je ponovila svoj apel i rekla da ljudi svjetske politike i svjetskog biznisa moraju imati više sluha za mišljenje mladih i više uvažavati znanstvene činjenice, a predsjedniku Trumpu je, nakon njegove objave kako će se Sjedinjene Države priključiti inicijativi sadnje bilijun stabala, otpovrnula kako to nije dovoljno. On je na to odgovorio: eko-aktivisti su prilično pesimistična ekipa.

U Davosu su i naš premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Sve što se dogodilo, što se sada događa i što će se još događati tijekom slijedeća tri dana na Svjetskom gospodarskom forumu možete pratiti na mrežnoj poveznici: https://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2020