HNB sa zamjenom kuna u eure počinje tek 1. siječnja 2024.

Tijekom cijele 2023. kune će se moći zamijeniti za eure u poslovnim bankama te poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte

71
interes za trezorske zapise
[Image by Gerd Altmann from Pixabay]

Banke su završile prilagodbu svojih sustava na euro. Aplikacije i kartice trebale bi raditi u svim bankama, iako u nekima rade otežano zbog velikog pritiska korisnika. Kunski računi i krediti su automatski konvertirani u eurske, a više od 2700 bankomata prilagođeno ja na euro. Do 15. siječnja bi svi bankomati trebali biti spremni za isplatu eura.

Većina mobilnih i internetskih bankarskih aplikacije je u funkciji je bila već u ponedjeljak ujutro, a gotovo sve su upogonjene tijekom dana, potvrdio je Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

“Kod nekih banaka su aplikacije sporije radile zbog velikog pritiska na digitalne kanale, ali te su banke najavile da će se to ubrzo riješiti i da će se rad nastaviti u normalnom ritmu”, rekao je Maljković.

>>Evo kako ćete doznati gdje podignuti novac tijekom procesa prilagodbe

Od oko 4000 bankomata 2722 su prilagođena za isplatu eura, a najveća novčanjica prilikom isplate na većini njih u iduća tri mjeseca bit će 20 eura. No, treba imati na uu da su najćešće novčanice prilikom isplate u kunama bile 100 i 200 kuna, a najbliže tim vrijednostima su upravo novčanice od 10 i 20 eura.

Dio bankomata koji zadovoljava tehničke mogućnosti isplaćivat će i veće apoene prije 1. travnja.

Tijekom cijele 2023. kune će se moći zamijeniti za eure u poslovnim bankama te poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte.

Hrvatska narodna banka će preostale novčanice i kovanicekuna početi mijenjati od 1. siječnja 2024. godine.  Za zamjenu novčanica kune nema roka, dok će se kovanice moći zamijeniti do 31. prosinca 2025. godine.