Euro

Stiže nam euro! Potražite sve informacije na jednom mjestu

Vijeće Europske unije donijelo je Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023., dopunu uredbe prema kojoj Hrvatska postaje dvadeseta članica europodručja te uredbu kojom se utvrđuje fiksni tečaj konverzije kune u euro
Nakon odluke o tečaju konverzije Hrvatska će aktivirati određene odredbe Zakona o euru te će krenuti s dobrovoljnim, a od 5. rujna i obveznim dvojnim iskazivanjem cijena.
Preračunavanje cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti te zaokruživanje istih obavljat će se isključivo po fiksnom tečaju konverzije u njegovom punom brojčanom iznosu te u skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja, navodi se u Etičkom kodeksu.
Viceguvernerka Hrvatske narodne banke Ivana Jakir Bajo pozvala je općine, gradove, trgovačke društve i proračunske korisnike da se već od 1. listopada obrate svojim poslovnim bankama ako žele biti predopskrbljeni eurima u gotovini.
Europska središnja banka će sljedećeg mjeseca, prvi put nakon 11 godina, podići kamatne stope. Prema najavama, nakon 1. srpnja ključna kamatna stopa trebala bi biti povećana za četvrtinu postotnog boda, a novo povećanje trebalo bi slijediti u rujnu.
Europska komisija i Europska središnja banka objavile su pozitivno Konvergencijsko izvješće o napretku Hrvatske u ispunjavanju kriterija za uvođenje eura.
Hrvatski sabor usvojio je u petak većinom glasova Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Zakon je podržalo 117 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a jedan zastupnik ostao je suzdržan.
Nije uputno konvertirati kune u eure prije 1. siječnja 2023. jer biste time izgubili na vrijednosti ušteđenog novca zbog trenutno nepovoljnijeg konverzijskog tečaja u odnosu na očekivani središnji konverzijski tečaj od 7,53450 kuna za euro.
Izravne kratkoročne korist primarno se odnose na ukidanje transakcijskih troškova odnosno troška konverzije valuta. Spomenuta prednost je prije svega odlična za sva poduzeća koja posluju s inozemstvom, kao i za pojedince koji vole putovati

PRATITE NAS

ObožavateljiLajkaj
SljedbeniciSlijedi

NAJNOVIJE

ODABRANO

Hrvatski startup za monitorning mora među četiri najbolja u EU

Hrvatski startup SeaCras, specijaliziran za praćenje kvalitete voda, ušao je među četiri finalista u kategoriji Monitoring kvalitete ocena i mora u sklopu programa Blueinvest, koji je EK pokrenula za poticanje i provedbu projekata Plave ekonomije.
X
X