Euro

Stiže nam euro! Potražite sve informacije na jednom mjestu

Građani su bolje upoznati s procesima koji će se desiti automatski (konverzija kredita i depozita u bankama) i informacijama o prijelaznom razdoblju, dok su slabije upoznati s detaljima zamjene kunske gotovine za eursku, pokazao je treći val istraživanja agencije Improve
Euro na kotačima je putujuća izložba koja će građanima u 27 hrvatskih gradova približiti promjene koje će nastati uvođenjem eura. Izložba će krenuti iz Vukovara 19. listopada.
Euro kovanice građani će moći kupiti u takozvanim početnim paketima od 1. prosinca u bankama, poslovnicama FINA-e i poštanskim uredima, dok će novčanice moći podići na bankomatima ili će ih dobiti prilikom zamjene kuna u bankama, FINA-i i Pošti nakon 1, siječnja
Za nepravilno istaknute cijene u kunama i eurima ili neisticanje fiksnog tečaja konverzije predviđene su kazne od 5000 do 100.000 kuna. Iz Državnog inspektorata poručuju da se prva pogreška neće kažnjavati ako bude otklonjena u roku koji odredi inspektor.
Dvojno iskazivanje cijena, u kunama i eurima, trebalo bi nas osvijestiti o razlici u vrijednosti između eura i kune, posebno kada je riječ o kovanicama, koje smo kada je riječ o kunama često podcijenjivali. Neke kovanice eura vrijedne su kao manji apoeni novčanica kune.
Zakoni vezani za uvođenje eura pripremljeni su i uskoro počinje predopskrba banaka. Od 5. rujna obavezno je dvojno iskazivanje cijena, a preračunavanje će se strogo nadzirati, istaknuto je na 17. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura
U posljednja tri mjeseca porastao je udio ispitanika koji podržavaju uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, s 37  na 42 posto, što je gotovo podjednako udjelu onih koji ne podržavaju uvođenje eura, pokazalo je istraživanje agencije Improve
U Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji počela je proizvodnja naših euro kovanica. Ukupno će ih se proizvesti 3700 tona potrebnih za zamjenu kovanica hrvatske kune početkom iduće godine.
Vijeće Europske unije donijelo je Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023., dopunu uredbe prema kojoj Hrvatska postaje dvadeseta članica europodručja te uredbu kojom se utvrđuje fiksni tečaj konverzije kune u euro
Nakon odluke o tečaju konverzije Hrvatska će aktivirati određene odredbe Zakona o euru te će krenuti s dobrovoljnim, a od 5. rujna i obveznim dvojnim iskazivanjem cijena.
Preračunavanje cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti te zaokruživanje istih obavljat će se isključivo po fiksnom tečaju konverzije u njegovom punom brojčanom iznosu te u skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja, navodi se u Etičkom kodeksu.
Viceguvernerka Hrvatske narodne banke Ivana Jakir Bajo pozvala je općine, gradove, trgovačke društve i proračunske korisnike da se već od 1. listopada obrate svojim poslovnim bankama ako žele biti predopskrbljeni eurima u gotovini.
Europska središnja banka će sljedećeg mjeseca, prvi put nakon 11 godina, podići kamatne stope. Prema najavama, nakon 1. srpnja ključna kamatna stopa trebala bi biti povećana za četvrtinu postotnog boda, a novo povećanje trebalo bi slijediti u rujnu.
Europska komisija i Europska središnja banka objavile su pozitivno Konvergencijsko izvješće o napretku Hrvatske u ispunjavanju kriterija za uvođenje eura.
Hrvatski sabor usvojio je u petak većinom glasova Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Zakon je podržalo 117 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a jedan zastupnik ostao je suzdržan.
Nije uputno konvertirati kune u eure prije 1. siječnja 2023. jer biste time izgubili na vrijednosti ušteđenog novca zbog trenutno nepovoljnijeg konverzijskog tečaja u odnosu na očekivani središnji konverzijski tečaj od 7,53450 kuna za euro.

PRATITE NAS

ObožavateljiLajkaj
SljedbeniciSlijedi

NAJNOVIJE

ODABRANO

Marina Martinić Kavur Genos

Marina Martinić Kavur: Majčinstvo bi se trebalo računati kao iskustvo u managementu

Naše tijelo uz kronološku dob ima i biološku dob te one najčešće nisu iste, pojasnila nam je doktorica znanosti molekularne biologije Marina Martinić Kavur, voditeljica istraživanja i razvoja GlycanAgea
X
X