Boont osiguranje odgovornim vozačima vraća novac

Boont je inovativni hrvatski startup koji je u suradnji s Groupama osiguranjem razvio novo osiguranje na tržištu koje nagrađuje odgovorne vozače povratom novca. Cilj je povećati sigurnost na cestama poticanjem vozača na odgovornu vožnju

177

Hrvatski startup Boont, koji svojom modernom digitalnom platformom donosi inovacije na tržištu osiguranja, premijerno je predstavio u partnerstvu s Groupama osiguranjem novo osiguranje na tržištu i prvo koje odgovornim vozačima vraća novacBoont osiguranje.

Ono omogućuje individualno profiliranje rizika svakog vozača, nudeći personalizirane cijene koje odražavaju stvarnu razinu rizika. Na temelju senzora ugrađenih u pametne telefone, Boont aplikacija bilježi ključne parametre vožnje. Ti podaci služe za ocjenu vozačkog ponašanja, na temelju čega se obračunava povrat premije. Očekivanja su da će više od 80 % vozača koji koriste telematiku ostvariti pravo na povrat dijela premije.

Boont osiguranje su u prostoru zagrebačkog Bird Incubatora predstavili osnivač startupa Boont Žarko Fatović, predsjednik Uprave Groupama osiguranja Sanel Volarić i direktor službe za razvoj portfelja proizvoda u Groupama osiguranju Marijan Kralj.

Nagrada za odgovorne vozače

“Kao inovativni hrvatski startup, u suradnji s Groupama osiguranjem razvili smo jedinstveno osiguranje na tržištu koje nagrađuje odgovorne vozače povratom novca. Naša misija je povećati sigurnost na cestama poticanjem odgovornog ponašanja vozača. Cilj nam je smanjiti broj prometnih nesreća i nagraditi odgovorne vozače kao pozitivne primjere drugima. Zato razvijamo inovativne i tehnološki napredne usluge koje korisnicima nude bolje uvjete. Naše osiguranje koristi najsuvremenije tehnologije za bilježenje vozačkih navika, što nam omogućuje preciznu procjenu rizika i pružanje prilagođenih rješenja”, istaknuo je Fatović.

Boont osiguranje, zahvaljujući partnerstvu s Groupama osiguranjem, objedinjuje najbolje od tehnologije i tradicionalnog osiguranja, pružajući korisnicima proizvode koji odgovaraju njihovim stvarnim potrebama i vozačkim ponašanju, pojasnio je Fatović.

Naglasio je kako će vozači koji pokažu odgovorno ponašanje na cestama moći ostvariti povrat dijela premije, čime se njihova pažnja i briga za sigurnost u prometu izravno nagrađuju.

Sanel Volarić, Žarko Fatović i Marijan Kralj;
Sanel Volarić, Žarko Fatović i Marijan Kralj; foto: Goran Jakuš

Individualizacija rizika i transparentnost

“U poduzetničkoj i inovativnoj ideji na kojoj se temelji Boont prepoznali smo vrijednosti i ciljeve koje i sami promoviramo: sigurnu vožnju i što veću individualizaciju rizika. S obzirom na to da smo prethodno razvili fleksibilan poslovni model koji je mogao podržati ovakvu suradnju, ostvarili smo partnerstvo te se nadamo kako ćemo biti i uspješan primjer drugima da nastave dalje s inovacijama u ovome području”, istaknuo je Kralj.

Volarić je dodao kako ovaj poduzetnički iskorak nosi sa sobom i edukativnu komponentu koja potiče razvoj financijske pismenosti u području osiguranja.

Pametna aplikacija za pametnu vožnji

Za korištenje ove inovacije u autoosiguranju potrebno je besplatnu Boont aplikaciju instalirati  na svoj pametni telefon. Aplikacija bilježi vozačke navike, uključujući brzinu, ubrzanje, kočenje i korištenje mobitela. U njoj vozači mogu pratiti svoje vožnje i ostvariti povrat premije vožnjom bez korištenja mobitela, vožnjom koja uključuje prikladnu brzinu i vožnjom u kojoj se izbjegavaju nagla ubrzanja i kočenja.

Povrat premije se svim klijentima obračunava svaka tri mjeseca te isplaćuje na njihov račun unutar Boont aplikacije. Što su ocjene vožnje bolje, to je i postotak povrata veći. Po primitku povrata premije na račun unutar Boont aplikacije, klijenti dalje mogu raspolagati s njime po želji, bilo za kupnju druge police ili isplatiti na tekući račun.

Ovaj sustav motivira vozače da neprestano poboljšavaju svoje vozačke vještine i održavaju sigurnost na cestama, a odgovornim ponašanjem i vožnjom mogu i uštedjeti novac.

“Jako mi je drago da je još jedan od naših timova koje smo podržali u Bird inkubatoru uspješan”, istaknuo je Dražen Oreščanin, osnivač i partner tvrtke Poslovna inteligencija i suosnivač BIRD Incubatora.

Najavio je da ubrzo stižu i nove vijesti o partnerima i aktivnostima u prvom hrvatskom inkubatoru za timove i projekte vezane za umjetnu inteligenciju, strojno učenje i poslovnu analitiku.

Marijan Kralj, Žarko Fatović i Dražen Oreščanin, osnivač i partner tvrtke Poslovna inteligencija i suvlasnik Bird Incubatora
Marijan Kralj iz Groupama osiguranja, osnivač startupa Boont Žarko Fatović i Dražen Oreščanin, osnivač i partner tvrtke Poslovna inteligencija i suosnivač Bird Incubatora; foto: Goran Jakuš