Hrvatska dobiva privatno sveučilište s gotovo tri tisuće studenata

Buduća ustanova zaživjet će od iduće akademske godine pod imenom „Sveučilište Algebra Bernays“, nudit će 28 studijskih programa, a zapošljavat će 250 djelatnika - nastavnog i nenastavnog osoblja

40
Hrvoje Josip Balen, Damir Jugo, Mislav Balković. Mario Petrović, i Tomislav ominković [Izvor: Algebra / Bernays]

Hrvatska će dobiti privatno sveučilište s 28 studijskih programa na kojem će studirati gotovo 2800 studenata. To je još uvijek vrlo skroman broj studenata u usporedbi s najvećim hrvatskim javnim sveučilištima, ali za usporedbu na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstvo na sve tri razine sveučilišnog studija – prijediplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj – studira oko tri tisuće studenata.

Novo sveučilište nastaje spajanjem Sveučilišta Algebra i Veleučilišta Edward Bernays, a memorandum o razumijevanju kojim je započeo proces spajanja dvaju visokih učilišta potpisali su u utorak osnivači i čelnici dviju institucija.

U iduću akademski godinu kao jedinstveno sveučilište

Buduća ustanova zaživjet će od iduće akademske godine pod nazivom „Sveučilište Algebra Bernays“, a zapošljavat će 250 djelatnika – nastavnog i nenastavnog osoblja.

“Spajanje Sveučilišta Algebra i Veleučilišta Bernays temelji se na zajedničkoj viziji stvaranja inovativnog i dinamičnog obrazovnog okruženja koje potiče izvrsnost u znanosti, istraživanju i obrazovanju. Naš fokus na znanstvenu izvrsnost omogućit će još učinkovitije provođenje istraživačkih projekata te prijenos znanja i tehnologija u njihovu stvarnu primjenu u gospodarstvu. Sinergija naših znanstvenih timova otvorit će nove mogućnosti za multidisciplinarna istraživanja i inovacije, te ćemo moći još aktivnije sudjelovati u međunarodnim znanstvenim mrežama i projektima“, poručio je izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra.

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju tek je pokrenut proces spajanja na temelju suglasja o ključnim ciljevima. Proces bi trebao trajati nekoliko mjeseci i uključuje niz organizacijskih i formalnih koraka koji bi trebali dovesti do stvaranja Sveučilišta Algebra Bernays.

“Spajanje Algebre i Bernaysa prvi je slučaj udruživanja dvije uspješne, zdrave i prepoznatljive obrazovne institucije i brenda u Hrvatskoj, obje koje kontinuirano rastu i bilježe porast interesa za svoje studijske programe”, navodi se u zajedničkom priopćenju dviju institucija.

Koncept udruživanja podrazumijeva razmjenu vlasničkih udjela između osnivača i spajanje dva visoka učilišta u jedno čiji naziv simbolizira udruživanje, kontinuitet najboljih praksi obje ustanove i dodanu vrijednost koju će stvoriti brojne zajedničke inicijative i projekti koji će uslijediti po završetku udruživanja.

Završnica spajanja u posljednjem kvartalu 2024.

Dužnost rektora Sveučilišta Algebra Bernays obnašat će dosadašnji rektor Algebre izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, a dosadašnji dekan Bernaysa izv. prof. dr. sc. Damir Jugo preuzima dužnost predsjednika Upravnog vijeća Sveučilišta. Osnivač i dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Bernaysa Mario Petrović bit će dio upravljačke strukture nove grupacije koja će nastati ovim udruživanjem, a čiji je završetak planiran za posljednji kvartal 2024. godine kada će se potpisati završni ugovor, promijeniti nazivi u registrima i započeti odgovarajući postupci kod Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

„Algebra je nastala prije više od 25 godina u skromnoj sobi, s vizijom inovacija koje će rezultirati ponudom kvalitetnog obrazovanja. Uz iznimnu motivaciju i volju nas osnivača i podršku zaposlenika i suradnika koji su prepoznali i dijelili naše vrijednosti, danas je postala jedna od najvećih obrazovnih ustanova u zemlji, s više od 2.100 domaćih i stranih studenata i oko 15.000 polaznika kraćih edukacijskih programa godišnje. Tranzicijom u sveučilište i spajanjem s renomiranom ustanovom kakva je Veleučilište Edward Bernays činimo još jedan avangardni potez za unaprjeđenje sustava obrazovanja, kako u segmentu visokog obrazovanja, tako i u dijelu cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, specijalističkih i stručnih edukacija, kroz proširenje portfelja naših proizvoda i usluga”, rekao je predsjednik Uprave Algebre Tomislav Dominković.

„Bernays je prije 11 godina nastao na entuzijazmu ponajboljih komunikacijskih stručnjaka današnjice u Hrvatskoj s ciljem unaprjeđenja komunikacijske struke u Hrvatskoj. Zajednička iskustva Algebre i Bernaysa u području visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih, kada se zbroje, idu prema početku petog desetljeća. To zajedničko iskustvo odlučili smo pretočiti u sinergiju koja će nam omogućiti da zajedno rastemo brže, efikasnije i da se širimo na područja znanosti i visokog obrazovanja na koja ne bismo mogli jedni bez drugih ili bi nam za to trebalo više vremena, a napose kada govorimo o poslijediplomskoj i doktorskoj razini. Na tom tragu je za očekivati da će se nakon formiranja Sveučilištu Algebra Bernays uskoro priključiti i neki od vodećih znanstvenika i stručnjaka u područjima u kojima je planirano širenje i razvoj novih studijskih programa i projekata“,najavio je Mario Petrović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Edward Bernays.

Širenje portfelja prijediplomskih i diplomskih studija

Sinergija nastala udruživanjem rezultirat će proširivanjem portfelja prijediplomskih i diplomskih studija, prožimanjem sadržaja postojećih studija te iskorakom u nova područja i polja znanosti posebno na poslijediplomskoj i diplomskoj razini obrazovanja, najavljuju čelnici dviju visokoobrazovnih institucija.

Plan je kroz idućih pet akademskih godina pokrenuti niz novih studija, projekata te programa obrazovanja odraslih i specijaliziranih MBA programa koji će zahvatiti znatno šira područja u odnosu na ona koja su Algebra i Bernays zauzimali samostalno.

„Stvaranje Sveučilišta Algebra Bernays sigurno će pridonijeti pozitivnim promjenama u hrvatskom visokom obrazovanju. Sinergija koju će udruživanje naših ustanova stvoriti omogućit će nam da iskoristimo baš svaku priliku da naše studije, projekte i programe obrazovanja učinimo još kvalitetnijim i suvremenijim, ali i da pokrenemo nove koje društvo i gospodarstvo trebaju”, rekao je izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, dekan Veleučilišta Edward Bernays.

Sveučilište Algebra Bernays djelovat će od 30. rujna 2024. u sveučilišnom kampusu u Zagrebu na adresi Gradišćanska ulica 24 u koji će preseliti dosadašnji Bernaysovi studijski programi, studenti, nastavnici i djelatnici.