CARWIZ rent a car je Franšiza godine 2023. Ujedno, CARWIZ rent a car je na svečanosti dodjele jedinstvenih franšiznih nagrada na hrvatskom i regionalnom tržištu, Franchise Brand Leader Award 2023, proglašen i najboljom hrvatskom izvoznom franšizom te dobitnikom nagrade za najveći izvozni iskorak.

Za najbrže rastuću novu hrvatsku franšizu proglašena je franšiza ODGOJ S GLAZBOM, a nagrada za najbrže rastuću hrvatsku franšizu na regionalnom tržištu pripala je TINKER LABSU.

Nadalje, najbrže rastućom inozemnom franšizom na hrvatskom tržištu ocijenjena je franšiza HELEN DORON ENGLISH, dok EDUKIDO odnosi nagradu za najbolju franšizu s društvenim učinkom. Najbolji primatelj franšize je TINKER LABS ZA REPUBLIKU HRVATSKU.

Franchise Brand Leader Award 2023
Dodijeljene nagrade najboljim franšizerima u Hrvatskoj – Franchise Brand Leader Award 2023

Franšizna osoba 2023. je Anita Markota Štriga, članica Uprave Erste Card Cluba, za – kako stoji u obrazloženju odluke – djelovanje na promicanju franšiznog poslovanja i podrške franšiznom biznisu, šireći svijest o hrvatskim franšizama u svim segmentima društva i posebno među poslovnom zajednicom, nikad ne praveći razlike i umjetnu podjele na velike i male franšize.

Carwiz rent a car – 400 lokacija u 35 zemalja

Krešimir Dobrilović, osnivač i predsjednik Carwiz rent a caraKrešimir Dobrilović, osnivač i predsjednik Carwiz rent a cara, posebno je sretan jer je Carwiz u šestu godinu djelovanja ušao s prisustvom na svim kontinentima s gotovo 400 lokacija u 35 zemalja. Samo u poslovnoj 2023. otvoreno je 11 novih zemalja i 130 lokacija, a potpisan je i prvi ugovor za Australiju s trajanjem od 30 godina. Rast je nastavljen i u 2024. i upravo sam stigao iz Dubaija gdje je potpisan ugovor kojim smo otvorili vrata Bliskom Istoku i Africi, istaknuo je Dobrilović.

Kako izbaciti strahove iz razmišljanja o franšizama

U sklopu svečanosti svoje veliko iskustvo u franšiznom poslovanju i savjetovanju za franšizni business podijelio je John P. Heyes, USA, Chairman of Titus Center for Franchising Palm Beach Atlantic University koji je govorio o načinima kako izbaciti strahove iz razmišljanja o franšizama – Take the Fear Out of Franchising, što je i naziv njegov knjige koja se, povodom dodjele i njegovog dolaska u Hrvatsku, može do subote preuzeti s Amazona besplatno .

“Otjerati strah iz franšiznog businessa možete ako vježbate svjesnost o stilu, postavite svoja očekivanja, dosegnete ta očekivanja, regrutirate svoju osobnost te si osigurate obuku i podršku”, poručio je dr. Heyes.

Brand čini osnovu franšiznog poslovanja

“Brand čini osnovu franšiznog poslovanja. Potrebno je zaštititi prava franšizera, a pri tome zadržati i balans u pravima i obvezama stranaka. Kako je franšizni odnos dugotrajni odnos, bitno je detaljno urediti prava i obveze već prilikom sklapanja ugovora, uključujući i dio oko decommissioninga – prestanka prava korištenja elemenata branda, istaknule su Nina Čavlina Zrinšćak i Ana Mikulec, odvjetnice iz Odvjetničkog društva Jelić, Čavlina Zrinšćak i Sardelić.

Darko Buković, pokretač i direktor Nagrade, rekao je da ga posebno veseli što je dodjela franšiznih nagrada, ne samo dobro primljena među poslovnom i franšiznom zajednicom, već se nagrada smatra prestižnom, važnom potvrdom uspješnosti i s dobrim temeljima za međunarodni uspjeh. Dodaje da sve to potvrđuje i godišnji rast franšiznog tržišta koji iznosi više od 20 posto.

Zapravo ne postoji neuspješan poduzetnik, postoji samo onaj poduzetnik koji još uvijek nije uspio. Nedostaje nam – kronično – kultura uspjeha, a još nam više nedostaje kulture neuspjeha! , kazao je Darko Buković na dodjeli franšuznih nagrada.

Nakon pomne analize podataka iskristalizirano je i izabrano 26 finalista, kandidata za nekoliko franšiznih nagrada za 2023. godinu. O nagradama je odlučivalo Stručno međunarodno povjerenstvo u kojem su, uz hrvatske stručnjake, dr. Božu Skoku, dr. Tihomira Vraneševića i dr. Sašu Petra, bili čelnici franšiznih organizacija iz Mađarske, Slovenije, Rumunjske, Srbije, Makedonije, Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ljiljana Kukec, predsjednica Hrvatske udruge za franšizno poslovanje FIP, članica Europske franšizne federacije i Svjetskog franšiznog vijeća, dobitnica je i posebnog priznanja žirija za ustrajan rad i angažman za promicanjem franšiznog posla, svojevrsno priznanje za minuli rad.

Posebno dizajnirana nagrada Franchise Brand Leader Award, u stvari je komad kamena, granitne kocke, sa svim svojim nesavršenim stranicama, ali istodobni simbol otpornosti i poduzetničke tvrdoće. Kako su se i sami dobitnici našalili, to je prava nagrada s težinom….