Certillia – aplikacija za pristupanje javnim uslugama na portalu eGrađani

Certillia omogućuje pristup servisu e-Građani s vjerodajnicom najviše razine, za što je do sada bio potreban čitač kartica priključen na računalo

88
Certillia

Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost pozvali su građane da aktiviraju Certiliu – mobilnu aplikaciju s dvofaktorskom autentifikacijom za prijave u sustav javnih online servisa, odnosno za pristupanje javnim uslugama putem portala eGrađani.

Certillia je novi brend platforme za potpisivanje certifikata i online prijave ID.hr koji je predstavljen ovog proljeća, a nešto kasnije predstavljene su i nove eOsobne iskaznice koje služe i za aktivaciju mobilne aplikacije Certilia. Aplikacija omogućuje korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje i pečatiranje elektroničkih dokumenata, što ima jednaku pravnu snagu kao vlastoručni potpis.

Certillia omogućuje pristup servisu e-Građani s vjerodajnicom najviše razine, za što je do sada bio potreban čitač kartica priključen na računalo. Time mobitel ili tablet postaje dodatni uređaj za dvofaktorsku autentifikaciju.

Građani sada mogu digitalnim putem predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić te koristiti ostale usluge sustava eGrađani. Iste funkcionalnosti su putem aplkacije Certillia omogućene su i korisnicima e-osobnih iskaznica starije generacije.

Prije instaliranja aplikacije građani moraju aktivirati eOsobnu, staru ili novu osobnu iskaznicu s čipom, i zatražiti mobilni identitet. To mogu učiniti i na mobilnim kioscima na lokacijama policijskih uprava Bjelovar, Čakovec, Pula, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Zadar, Zagreb, PP Velika Gorica, na osječkom FERIT-u i kampusu Algebre u Zagrebu.

Aplikacija Certillia je dostupna za preuzimanje putem usluge Google Play za Android mobilne uređaje i putem usluge App Store za Apple uređaje.

Projekt je financiran u sklopu inicijative NextGenerationEU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.