HPB projekt financijske pismenosti za male i srednje poduzetnike: Kako pokrenuti startup

Svi pričaju o startupovima - zahtjevno je pokrenuti ih, ali vrijedi truda ako je ideja dobra i ako vjerujete u vlastiti projekt

1270
HPB_financijska_pismenost_startup

Započeti posao nije lako, ali može biti izazovno i uzbudljivo kad imate dobru ideju i znate što želite.

Nisu sve novootvorene tvrtke startupovi, a jedna od definicija koja ih razlikuje od drugih poduzetničkih pothvata kaže da je startup ‘novoosnovano poduzeće s globalnim ambicijama i globalnim potencijalom’.

Što kada imam dobru poduzetničku ideju?

Shvatili ste da imate dobru poduzetničku ideju koja ima potencijal? Evo što vam je činiti:

1.    Izradite poslovni plan – on sadrži najvažnije korake za realizaciju projekta, analizu tržišta, ukazuje na potencijalne nedostatke te prikazuje organizacijsku i potrebnu financijsku strukturu društva. Izrada poslovnog plana važna je i za projekte s kojim ne planirate u banku po kredit, jer poslovni plan ionako radite zbog sebe i za sebe, a ne za banku.
2.    Registrirajte društvo – informacije o osnivanju trgovačkih društva i otvaranju obrta možete pronaći na hitro.hr
3.    Pripremite dokumentaciju – informacije o dokumentaciji koju trebate pripremiti prije dolaska u banku mogu se pronaći na Internet stranicama svih banaka. Dobra priprema će dodatno uštedjeti vaše vrijeme te će, ako npr. tražite kredit koji je često temelj odnosa s bankom, uvelike ubrzati proces odobravanja kredita.
4.    Osigurajte vlastito učešće – S najmanje 25% vlastitog učešća u investiciji pokazujete i sebi i banci mislite li ozbiljno i vjerujete li u vlastiti projekt.
5.    Odaberite nabolje kreditne linije za vaš projekt – U ovoj je fazi vrlo važna savjetodavna uloga bankara koji će vam osim prijedloga financijskog rješenja, dati odgovore i savjete na pitanja i dvojbe; ukratko biti partner u realizaciji vaše ideje.

Ostvarenje poduzetničkih ideja i inicijativa uvelike olakšavaju kreditna jamstva HAMAG-BICRO-a koja banke prihvaćaju kao instrument osiguranja za poduzetničke kredite, posebno za startup tvrtke.

Jedno od financijskih rješenja za realizaciju poduzetničkih ideja je Program kreditiranja poduzetnika početnika u kojem Hrvatska poštanska banka sudjeluje u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak.

Cilj Programa je kreditiranje novih trgovačkih društava i obrta i otvaranje novih radnih mjesta.