Pet pametnih uređaja koji će vam olakšati svakodnevni život

Pametni pomoćnici poput Alexe ili Goggle asistenta često su poveznica prema drugim pametnim uređajima. Ono što vam za sada ne mogu pružiti je iskreno prijateljstvo, ali s priličnom sigurnošću možemo pretpostaviti da će se i to uskoro promijeniti

1393
pametni uređaji

Kada ste je posljednji put proveli dan bez vašeg pametnog telefona ili gledanja Netflixa iz svog udobnog naslonjača?

Tehnologija nam je omogućila FaceTime, Emoji Blitz i niz drugih vrijednih stvari koje be z sumnje zaslužujemo. Očito je da ona ima sve veću ulogu u našim životima. Vjerojatno ne možete zamisliti sutuaciju u kojoj ne biste odmah provjerili na telefonu najnovije obavijesti na Facebooku, čak i ako je riječ o nevažnim komentarima vaših fotografija. No, stavr je u tome da su ti uređaji prisutni u našim životima kako bi nam ga olakšali.

Zar ne želite da vas vaš hladnjak obavijesti da više nemate mlijeka za kavu? Zar ne bi bilo bolje da se lista vaših omiljenih pjesama aktvira za reprodukciju bez posezanja za telefonom i čekanja da se sadržaj učita sa Spotifya?

Budućnost je stigla i to su uređaji koje bismo trebali iskoristiti jer nam olakšavaju svakodnevni život.

Pametni zvučnik

Više od 47 milijuna Amerikanaca trenutno posjeduje pametni zvučnik. To je uređaj koji se integrira u svakodnsvni život, gotovo nezamjetni osobni asistent kojeg ste oduvijek željeli. Pomaže vam da postavite alarme, da dodati događanje u svoj kalendar ili danapravite popis prehrambenih proizvoda koje trebate nabaviti. I to sve možete učiniti glasom.

Uz njihovu pomoć možete u jutarnjim vijestima čuti kakvo je vrijeme ili promet na vašem putu do posla. Može vam čak ispričati šalu kako bi vas oraspoložio. Ako želite uključiti TV, Alexa ili vaš Google asistent mogu to učiniti umjesto vas. Ako želite čuti omiljenu pjesmu, tu je Sonos koji će vam to oogučiti.

Najbolje kod ovih uređaje je da su oni često poveznica prema drugim pametnim uređajima. Ono što vam za sada ne mogu pružiti je iskreno prijateljstvo, ali s priličnom sigurnošću možemo pretpostaviti da će se i to uskoro promijeniti.

Pametni hladnjak

Ako je vaš idealni hladnja onaj koji se lako otapa, onda se niste nikada susreli s pametnim hladnjakom. Pametni hladnjak skenirati barkodove svih namirnica koje ste u njega pohranili i na temelju tih podataka obavijestit će vas kada su zalihe pri kraju ili kada nekom proizvodu istječe rok trajanja.

Alexu ili Google asistenta možete povezati s hladnjakom kako biste mogli naručiti sve što vam je potrebno. Ako posjedujete i druge pametne uređaje, poput usisivača ili perilice rublja, možete ih kontrolirati uz pomoć hladnjaka. Usput možete služati glazbu koju emitira… vaš pametni hladnjak.

Pametna rasvjeta

Neki ljudi još uvijek misle da je The Clapper – to vam je ono kad pljesnete rukama kako bi se upalilo svijetlo – jedan od najvećih civilizacijskih dostignuća. Ali oni još uvijek nisu čuli za pametnu rasvjetu.

Kada postojeću žarulju zamijenite pametnom, ona je bežično povezana s aplikacijom na vašem telefonu ili tabletu koja vam omogućava da kontrolirate rasvjetu s bilo kojeg mjesta, čak i dok se, na primjer, odmarate na plaži na Dugom otoku.

Ako se ujutro ne možete probuditi bez svijetla u sobi, rješenje je pametna rasvjeta. Osim što možete kontrolirati osvjetljenje tijekom cijelog dana, neki uređaji omogućuju vam da mijenjate i boju rasvjete.

Pametni termostat

Ima nekih groznih, hladnih jutara kada se morate umotati u pokrivač da biste se izvukli iz kreveta i polako aklimatizirali. Naravno, postoje sustavi kojima možete kontrolirati toplinu u prostoriji. No, korak dalje je da sustav može učiti iz vašeg ponašanja kako bi sam donosio odluke kada treba pojačati grijanje, a kada ne.

Kada jednom instalirate pametni termostat, on prilagođava temperaturu vašim potrebama tijekom cijelog dana, ovisno o sezoni. Sustav zna kada odlazite na posao pa smanjuje grijanje kako bi štedio energiju. Studija tvrtke Nest pokazala je da pametni termostat u prosjeku štedi 10 do 12 posto troškova za grijanje te 14 posto troškova klimatizacije.

Pametne brave i zvona za vrata

Pametna zvona i brave najavljeni su u filmovima koji su govorili o budućnosti. Želimo znati tko nam je na vratima, ali ne želimo ustati kako bismo to provjerili. Pomoću aplikacije za ulazna vrata možete vidjeti tko je pred njima i razgovarati s tim osobama iz naslonjača.

Postoje i neke druge prednosti takvih sustava koje nisu toliko vezane za naš osobni komfor odnosno lijenost. Pametno zvono na vratima posebno je zgodno prilikom isporuke paketa u vaš dom. Nakon što dostavljač pozvoni, sustav ga odmah povezuje s vašim pametnim telefonom kako biste ga mogli uputiti što da učini s paketom.

Pametna brave pak baca ključeve u ropotarnicu povijesti. Ako se brava aktivira glasom, samo kažete “otključaj vrata” i “voilà”. Još bolje, u slučaju požara, ako je vaša pametna brava spojena na protupožarni alarm, vaša se vrata automatski otključavaju.

Možda vam se neke od navedenih situacija još uvijek čine kao scene iz futurističkih filmova u kojima tehnologija preuzima kontrolu nad ljudima, ali ona nam ipak donosi mnogo prednosti. Između ostaloga, štedi nam vrijeme i novac.