Erste Group: Rekordna neto dobit, predložena dividenda 1,4 eura po dionici

Neto prihodi od kamata povećali se za 5,3 posto, na 4,58 milijardi eura, a neto prihodi od provizija za 3,1 posto, na 1,91 milijardi eura

60
Erste group

Erste Group u 2018. ostvario je neto dobit od 1,79 milijardi eura, što je za trećinu više u usporedbi s prethodnom godinom. Glavni izvršni direktor Andreas treichl istaknuo je kako je to najboljirezultat u povijesti Banke, ali i indikativan simbol za njenu 200. obljetnicu.

Ostvareni rezultat potpomognut povećanjem depozita i volumena kredita za sedam posto, što potvrđuje dobro funkcioniranje poslovniog modela koji je, naglasio je Treichl, “značajno promijenio regiju u kojoj smo i danas aktivni”.

“Poslujemo u ekonomski najdinamičnijoj regiji Europske unije. Niske stope nezaposlenosti, rast realnih plaća te sve veća ekonomska konkurentnost potaknuli su poduzetnike u našoj regiji da se češće upuštaju u rizike i investiraju. Posljedica je otvaranje novih radnih mjesta.”

Pozitivni trendovi u u poslovanju s građanima

“Ovaj pozitivan sentiment prisutan je i u segmentu poslovanja s građanstvom, u kojem je potražnja klijenata za stambenim i potrošačkim kreditima i dalje postojana. Snažan nastavak rasta na strani depozita naglašava povjerenje koje naši klijenti imaju u nas kao instituciju s 200-godišnjom tradicijom, no on ujedno odražava i neuspjeh tržišta kapitala da pruži privlačne alternative štednim računima. Što se tiče izazova s kojima se kao tvrtka suočavamo u regiji, protekla je godina jasno pokazala da politički rizici nadmašuju ekonomske – no u tom pogledu regija SIE nije iznimka”, rekao je Treichl komentirajući ostvarene rezultate.

“U 2018. godini naš se poslovni model nastavio fokusirati na svoje jake strane: nastavak povoljnog okruženja rizika doprinio je daljnjem smanjenju omjera nenaplativih kredita na 3,2 posto. Neto prihodi od kamata povećali se za 5,3 posto, a neto prihodi od provizija za 3,1 posto. Troškovi su ostali gotovo nepromijenjeni, što je također doprinijelo značajnom povećanju operativnog rezultata od gotovo 9 posto.

Zadovoljni smo svojom likvidnošću, kao i kapitalom: naša stopa osnovnog redovnog kapitala iznosila je 13,5 posto, dok je stopa ukupnog kapitala iznosila 18,2 posto. Uzevši u obzir taj kontekst, svoje dobre rezultate želimo podijeliti s dioničarima te ćemo stoga na skupštini dioničara predložiti povećanu dividendu od 1,40 eura po dionici”, poručio je Treichl.