Microsoftov novi alat: Snimite tablicu i unesite je u Excel

222
Excel

Microsoft je u petak lansirao novi alat u aplikaciji Excel za Android – uskoro dolazi i verzija za iPhone – koji vam omogućuje da snimite proračunsku tablicu i importirate je u Excel. To znači da – ako alat radi – ne morate ručno unositi podatke u Excel, što je priličan napor ako imate tablicu s mnogo podataka koju ne možete kopirati i zalijepiti u Excel.

Novinari su testirali novi alat i zaključili su da bi mogao postići veliki uspjeh ili totalni promašaj. Naime, prilikom testiranja s doista velikim proračunskim tablicama, na kojima biste vjerojatno najviše željeli primijeniti novi alat umjesto da unosite gomilu podataka, unos podataka nije uspio. Ponekad je trebalo ispravljati stotinu grešaka.

>>Jednostavna i besplatna izrada tablica za praćenje kućnog proračuna

No, s manjim tablicama, poput onih s nekoliko stupaca kao što je popis namirnica, alat je radio bez problema. Pretpostavka je da će se nedostaci s vremenom ispraviti i da će se alat poboljšati. S obzirom an to da je riječ o besplatnom dodatku za Excel, svakako ga vrijedi isprobati, bez obzira na nedostatke. Čak i manje tablice lakše je unijetislikom nego ih upisivati „pješice“.

Evo kako snimiti proračunsku tablicu i unijeti je u Excel.

Preuzmite novu aplikaciju Excel za Android

  • Preuzmite aplikaciju Excel za svoj Android telefon ili tablet. Dostupna je u Google Play Storeu. Ako već imate aplikaciju, provjerite je li ažurirana.
  • Kreirajte novu tablicu ili otvorite postojeću.
  • Dodirnite na ćeliju u proračunskoj tablici i primijetit ćete da se na dnu ekrana pojavljuju nove ikone.
  • Jedna od novih ikona prikazuje crno-bijelu proračunsku tablicu u pozadini s malom plavom kamerom u prvom planu. Kliknite na nju.
  • Prihvatite upozorenje u kojem se navodi da Microsoft mora pokrenuti uslugu u oblaku za import tablice.

Snimite fotografiju

Nakon toga aplikacija će tražiti fotoaparat kojeg namjeravate upotrijebiti kako biste snimili tablicu koju želite unijeti u Excel. Ako fotografiju već imate, na raspolaganju vam je opcija za odabir slike iz galerije.

Nije problem ako ste tablicu snimili pod kutom. Aplikacija će prepoznati rubove tablice ili papira na kojem je ispisana tablica. Označit će ih crvenim okvirom.

Fokusirajte aparat i snimite tablicu.

Provjerite podatke

U gornjoj polovici sljedećeg ekrane vidjet ćete hrpu ćelija koje predstavljaju pregled digitalne verzije vaših podataka. Ispod toga vidjet će te svoju fotografiju. Akcija može biti uspješna ili neuspješna. Ponekad se tablice unese bez problema. Ponekad se podaci izmiješaju pa je unos neuspješan.

Excel će vas obavijestiti ako posumnja da postoje greške koje možete uočiti i ispraviti. Vjerojatno ćete morati napraviti nekoliko izmjena. Iako alat nije savršen, uštedjet će vam mnogo vremena u usporedbi s ručnim unosom svih podataka.