PPK stipendira buduće mesare i nudi im siguran posao

PPK karlovačka mesna industrija želi potaknuti mlade na upis u zanimanje mesar/mesarica. Za nadolazeću školsku godinu nudi 1.000 kuna mjesečne stipendije i trajno zaposlenje u struci uz poticajna primanja

102
PPK karlovačka mesna industrija
Predstavljanje kampanje Biraj mudro, za sigurnu budućnost

PPK karlovačka mesna industrija, jedna od vodeći hrvatskih prehrambenih poduzeća, predstavila je kampanju Biraj mudro, za sigurnu budućnost, koju provodi u cilju promicanja strukovnog zanimanja mesar/mesarica.

Proizvodni pogoni te tvrtke u Karlovcu obuhvaćaju površinu od čak 20.000 četvornih metara, a budući da je u planu širenje proizvodnih kapaciteta, potrebe za kvalificiranim stručnim kadrom će stalno rasti. Za iduću školsku godinu kompanija zato nudi mjesečnu novčanu stipendiju u iznosu od 1.000 kuna za učenike koji upišu zanimanje mesar i stručnu praksu u PPK.

„Zanimanje mesar ima sigurnu budućnost. Iako tehnologija stalno napreduje, a mi u mesoprerađivačkoj industriji taj napredak pratimo, mesari će bez ikakve sumnje i u budućnosti ostati nezamjenjiv dio proizvodnog procesa. Kako bi buduće srednjoškolce motivirali da odaberu ovo zanimanje, nudimo im mjesečnu novčanu stipendiju od 1.000 kuna, besplatne udžbenike, plaćen rad na praksi i troškove prijevoza te druge pogodnosti. Nadamo se da će ova mjera biti kvalitetan poticaj mladima da se odluče za zanimanje mesar, omoguće si bezbrižno školovanje, ali i zaposlenje nakon završetka škole te rad u sigurnoj i stabilnoj tvrtki koja cijeni znanje i rezultate“, istaknuo je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Po završetku školovanja stipendisti su obvezni godinu do dvije ostati u radnom odnosu u PPK karlovačkoj mesnoj industriji, ovisno o broju godina korištenja stipendije, a nudi im se i dugoročno zaposlenje uz stimulativna primanja.

Kampanju Biraj mudro, za sigurnu budućnost podržali su Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Karlovac i Karlovačka županija

Mesar je vrlo traženo i korisno zanimanje

Nastavni program zanimanja mesar u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi Karlovac odvija se po jedinstvenom modelu obrazovanja, a sastoji se od općih predmeta, stručnih predmeta, izbornih predmeta i praktične nastave. Nakon tri godine, učenici stječu srednju stručnu spremu.

„Mesar je specifično zanimanje, vrlo korisno, traženo i zanimljivo. Tko izuči taj zanat, naći će dobro plaćen posao u struci, koji jednako kvalitetno i dobro mogu odrađivati osobe oba spola. Pozivamo učenike da odaberu zanimanje mesar, a mi ćemo im omogućiti dobre uvjete obrazovanja, vrlo kvalitetne i stručne nastavnike te dobru radnu i prijateljsku okolinu u kojoj će se dobro osjećati“, istaknula je Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ Karlovac.

Pozitivna iskustva polaznika

Stipendiranje budućih mesara PPK provodi već nekoliko godina. Jedan od stipendista, učenik prvog razreda srednje škole, Dario Ostrman podijelio je svoje iskustvo kazavši da je vrlo zadovoljan školom i praktičnim dijelom nastave u PPK.

„Dolazim iz obitelji u kojoj postoji duga tradicija zanimanja mesar. Djed i otac bili su mesari pa sam i ja od djetinjstva pokazivao interes prema radu s mesom. Sada završavam prvi razred srednje škole i jako sam zadovoljan, pogotovo praktičnim dijelom nastave u PPK, gdje sam se odlično snašao. Kad završim školu, želim ostati raditi u PPK jer ovdje vidim svoju budućnost“, ispričao je Dario.

Nužan je preduvjet uspješnog obrazovanja kvalitetna praktična nastava. Na stručnoj praksi u PPK budući mesari imaju priliku usvojiti čitav proizvodni proces, i to koristeći najmoderniju tehnologiju.

Napredak tehnologije omogućio je poboljšanje uvjeta rada

„Kao i svaki drugi posao, i ovaj ima svoje zahtjeve, ali napredak tehnologije i modernizacija poslovnih procesa olakšala je i uvjete i zahtjevnost rada u ovom zanimanju. Potražnja za mesarima na europskom, a svakako i hrvatskom tržištu rada iznimno je velika i očekivano će biti sve veća”, kazala je Ivana Mehle, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Karlovac.

“Nedostatak kvalificiranih mesara doveo je do znatnog rasta plaća, poboljšanja uvjeta rada i brzog pronalaska posla za radnike sa specifičnim znanjima mesara. Treba istaknuti i mogućnost primanja stipendije tijekom školovanja. Ovo je zanimanje sigurno jedno od onih koje neće nestati razvojem tehnologija, a onima koji se za njega odluče pružit će financijsku sigurnost za lijep i uspješan život“, naglasila je Mehle.

Ulaganje u zaposlenike

„U svakom smo trenutku svjesni činjenice da za uspješne poslovne rezultate prije svega možemo zahvaliti našim djelatnicima, stručnjacima zaslužnima za vrhunsku kvalitetu naših proizvoda. U godinama pred nama nastavit ćemo jačati poziciju na domaćem i inozemnom tržištu. Pritom nam je u cilju očuvati tradiciju i kvalitetu karlovačkih mesarskih obrta te kontinuirano ulagati u naše zaposlenike jer smo svjesni da bez motiviranog i zadovoljnog radnika nema ni dugoročnog uspjeha“, zaključio je predsjednik Uprave PPK Igor Miljak.

Stipendije za buduće mesare nudi i Mesna industrija Vajda Čakovec koja, kao i PPK, djeluje u sustavu Grupe Pivac.