Evo kako ćete napraviti screenshot svog pametnog telefona

Da biste napravili snimku ekrana, dovoljno je da poznajete pravu kombinaciju tipki. No, s obzirom na to da je riječ o bočnim tipkama, pripazite da slučajno ne isključite telefon ili pojačate zvuk do maksimuma

4325
screenshot

Vjerojatno ste se našli u situaciji da ste poželjeli snimiti screenshot, snimku sadržaja ekrana svog pametnog telefona. Možda je riječ bila o zanimljivoj konverzaciji ili poruci, rezultatu koji ste ostvarili u igri ili nečem sličnom što biste željeli dokumentirati snimkom. To možete učiniti vrlo jednostavno, gotovo da uopće ne morate pomaknuti ruku.

Dovoljno je da poznajete pravu kombinaciju tipki. No, s obzirom na to da je riječ o bočnim tipkama, pripazite da slučajno ne isključite telefon ili pojačate zvuk do maksimuma.

Zbog toga smo pripremili jednostavan vodič kako snimiti ekran na uređajima s operativnim sustavom Android odnosno iOS.

Kako napraviti snimku zaslona na Android telefonima i tabletima

Neki noviji Android telefoni imaju funkciju snimanja zaslona, što znači da je za snimanje ekrana dovoljno prstom dodirnuti tipku koja već postoji u meniji. Kod starijih uređaja snimku zaslona možete napraviti pritiskom različitih kombinacija tipki.

Kad na ekranu svog telefona imate sadržaj koji želite snimiti, prvo pritisnite i držite tipku za uključivanje telefona, a zatim istovremeno pritisnite tipku za smanjenje glasnoće.

Pazite da ne otpustite prst s tipke za uključivanje telefona prije nego što pritisnete tipku za smanjivanje glasnoće. U protivnom će vam se ekran isključiti.

>>Kako će iOS 13 i Android 10 promijeniti naše pametne telefone

Telefon će vam vizualno naznačiti da je screenshot snimljen. Ponekad ćete u donjem kutu ekrana vidjeti malu fotografiju snimke, ili će vam rubovi ekrana svijetliti. Ako to ne vidite, možda slika nije spremljena pa provjerite svoju galeriju kako biste bili sigurni.

Ova kombinacija tipki možda neće funkcionirati za svaki telefon, ali ne brinite zbog toga. Neki telefoni ili tableti zahtijevaju pritisak malo drugačije kombinacije tipki da biste aktivirali snimanje ekrana.

Ako već spomenuta kombinacija nije bila uspješna, pokušajte prvo pritisnuti tipku za uključivanje i zatim dodirnite tipku “Home”. To je kombinacija koja obično radi kod starijih telefona koji još uvijek imaju tipku “Home”. Ovaj prečac djeluje čak i na Android uređajima koji mogu snimiti zaslon kombinacijom tipke za uključivanje i tipke za stišavanje.

>>Zaključao vam se iPhone? Evo što trebate učiniti

Kako napraviti screenshot na iPhoneu i iPadu

Kod uređaja s operativnim sustavom iOS proces je vrlo sličan. Kod starijih uređaja također je riječ o pritisku na kombinaciju tipki koja uključuje tipku “Home” dok kod novijih modela da bi se snimio ekran treba pritisnuti tipku za uključivanje/zaključavanje telefona i tipku za pojačavanje zvuka koja se nalazi na suprotnoj strani uređaja.

Nakon što snimite ekran, u donjem kutu ekrana pojavit će se sličica snimke. Snimka se automatski sprema u aplikaciju Fotografije, a sličica će nestati nakon nekoliko sekundi.

>>Snimanje panoramskih fotografija s iPhoneom

Možete dodirnuti sličicu kako bist je uredili – obrezali ili izrezali željeni detalj snimke. Nakon obrade dodirnite “Done” u gornjem lijevom kutu kako biste uređenu snimku zaslona pohranlii u aplikaciju Fotografije (i Datoteke u iOS-u 13) ili kako biste potpuno izbrisali snimku zaslona.

Ako koristite iPhone 8, 8 Plus ili starije modele, ili iPod Touch ili iPad s tipkom “Home”, ekran možete snimiti istovremenim pritiskom na gornju ili bočnu tipku (ovisno o uređaju) i tipku “Home”.

>>Kako u nekoliko minuta podesiti novi iPhone i transferirati stare fileove na novi telefon

Ova je funkcija savršena ako želite snimiti screenshot sa Snapchatom ili Instagramom ili ako se želite pohvaliti rekordnim rezultatom koji ste postigli u igri. Bez obzira je li riječ o zabavi ili ozbiljnijim stvarima, bit će korisno da zapamtite ovoj prečac.