Kako u nekoliko minuta podesiti novi iPhone i transferirati stare fileove na novi telefon

Da biste podesili novi uređaj uz pomoć opcije Quick Start stari uređaj mora raditi na operativnom sustavu iOS 11 ili novijem. Tijekom procesa su aktivna oba uređaja pa odaberite vrijeme u kojem nećete morati rabiti uređaj

4059
podesiti novi iPhone

Ako nekoliko godina niste zanovili svoj iPhone, možda ćete biti iznenađeni koliko je danas lakše podesiti novi iPhone i prebaciti sve svoje podatke sa starog na novi uređaj.

Prije mnogo godina morali ste spojiti iPhone na iTunes kako biste preuzeli sigurnosnu kopiju. Onda je Apple malo olakšao proces omogućivši spremanje sigurnosnih kopija u oblaku, ali cijeli proces je još uvijek trajao prilično dugo.

Prije dvije godine Apple je predstavio značajku pod nazivom Quick Start (Brzi početak) koja omogućava da se novi iPhone podesi i pokrene za samo nekoliko minuta, dok se podaci nastavljaju transferirati u pozadini. Tako je cijeli proces s nekoliko sati sveden na nekoliko minuta.

Da biste podesili novi uređaj uz pomoć opcije Quick Start stari uređaj mora raditi na operativnom sustavu iOS 11 ili novijem. Tijekom procesa su aktivna oba uređaja pa odaberite vrijeme u kojem nekoliko minuta nećete morati rabiti uređaj.

Ako imate Apple Watch, prije nego što podesite novi iPhone rasparite sat sa starim telefonom. Rasparivanjem će automatski nastati nova sigurnosna kopija podataka za Apple Watch tako da podatke možete obnoviti nakon uparivanja s novim iPhoneom.

Što obuhvaća priprema

Prije nego što počnete s procedurom, pripremite se:

  • Provjerite imate li sigurnosnu kopiju starog iPhonea.
  • Pripremite svoj Apple ID i lozinku.
  • Prenesite svoju SIM karticu. Ako vašem novom uređaju treba drugačija SIM kartica od one koju imate, obratite se svom telekom operatoru.

Ako ste sve pripremili, evo kako možete podesiti novi iPhone, iPad ili iPod za svega nekoliko minuta uz primijenu opcije Quick Start.

Quick Start

Uključite novi uređaj i smjestite ga u blizini trenutnog uređaja koji koristi iOS 11 ili noviji. Na zaslonu novog uređaja pojavit će se natpis Quick Start. Sada uključite svoj stari telefon i postavite ga blizu novog.

Na zaslonu uređaja kojim se trenutno služite pojavit će se natpis “Podesi novi iPhone” (Set Up New iPhone). Ponudit će se opcije za korištenje vašeg Apple ID-a za postavljanje novog uređaja. Provjerite je li to Appleov ID koji želite koristiti, a zatim dodirnite Nastavi / Continue. Ako ne vidite mogućnost nastavka na trenutačnom uređaju, provjerite je li Bluetooth uključen.

Pričekajte da se na novom uređaju pojavi animacija. Postavite trenutni uređaj preko novog. Centrirajte uređaj tako da stari telefon prepozna oblak točkica. Tim postupkom se verificira metoda.

>>Evo kako možete isprobati nove operativne sustave za iPhone i iPad

>>Zaključao vam se iPhone? Evo što trebate učiniti

Pričekajte da se na novom uređaju pojavi poruka Završi / Finish on New. Ako ne možete koristiti fotoaparat na trenutnom uređaju, dodirnite ručna provjeru autentičnosti (Authenticate Manually), a zatim pratite korake koji se pojavljuju na zaslonu.

Kada se to od vas zatraži, unesite zaporku starog telefona na novi uređaj koji podešavate. Odaberite Wi-Fi mrežu i povežite se.

Završni koraci

Nakon toga pratite niz uobičajenih koraka za podešavanje novog telefona. Slijedite upute za podešavanje Face ID ili Touch ID na novom uređaju. Unesite zaporku za Apple ID na svoj novi uređaj. Ako imate više uređaja, možda ćete morati unijeti i njihove lozinke.

Vaš novi uređaj ponudit će vam da transferirate aplikacije, podatke i postavke iz posljednje sigurnosne kopije u iCloudu ili ažuriranja postojeće sigurnosne kopije vašeg starog uređaja, a zatim obnovu svih podataka, aplikacija i postavki. Nakon što odaberete sigurnosnu kopiju, možete odabrati želite li prenijeti postavke vezane uz lokaciju, privatnost, Apple Pay i Siri.

Ako imate Apple Watch, bit ćete upitani želite li prenijeti i te podatke i postavke na novi uređaj.

Da biste završili cijeli postupak možda ćete morati napraviti još nekoliko koraka, kao što je, na primjer, upis lozinke za pristup elektroničkoj pošti, kalendaru i kontaktima.