Zaključao vam se iPhone? Evo što trebate učiniti

Apple je u svoj operativni sustav ugradio niz značajki kako bi zaštitio vaše podatke. Ali ako zaboravite lozinku i ne možete otključati uređaj, evo kako možete vratiti kontrolu nad njim

20447
kako otključati iPhone

Lozinka i ostali oblici zaštite koje Apple ugrađuje u svoj operativni sustav iOS osmišljeni su kako bi spriječili bilo koga osim vlasnika (ili neke druge osobe od vlasnikova povjerenja) da koristi uređaj. U novijim verzijama sustava alat Find My iPhone Lock Activation Lock sprečava kradljivce da obrišu podatke i prodaju ukradeni iPhone ili neki drugi uređaj zahtijevajući od korisnika da upiše Apple ID i lozinku stvarnog vlasnika – ako je opcija praćenja lokacije za uslugu Find my iPhone aktivirana.

Međutim, sve te mjere mogu blokirati i vlasnika uređaja ako zaboravi lozinku ili ju pogrešno upiše previše puta. Ako se to dogodi, vaš telefon prikazuje poruku “disabled”, odnosno “onemogućen”.

Čak i ako se ne možete sjetiti lozinke, postoji način da “otključate” iPhone i ponovo ga pokrenete. No, da biste to učinili, morate prvo izbrisati njegov sadržaj, a zatim prebaciti sigurnosnu kopiju vaših osobnih podataka na uređaj.

Sigurnosna kopija

Način na koji ćete obrisati pa vratiti podatke na telefon ovisi o tome kako ste backupirali – ako jeste – njegov sadržaj. U svakom slučaju, da biste ponovo aktivirali telefon morat ćete se povezati na internet kako biste preuzeli potreban (ažurirani) softver.

Ako ste za sinkronizaciju i sigurnosno kopiranje podataka koristili Appleov program iTunes na računalu Mac ili računalu s operativnim sustavom Windows, isti program možete upotrijebiti i za uklanjanje lozinke i vraćanje podataka. Povežite iPhone s računalom na kojem ste pohranili sigurnosnu kopiju i pustite iTunes da se sinkronizira s njom. Kliknite ikonu iPhone u prozoru iTunes i odaberite opciju Restore iPhone

iTunes softver će pokušati preuzeti najnoviju verziju sustava iOS, ali slijedite korake na ekranu kako biste pokrenuli proces brisanja podataka. Kada su podaci izbrisani, program se nalazi u točki kada vaš iPhone vidi kao novi uređaj na kojem treba urediti početne postavke. Odaberite Restore from iTunes Backup i instalirajte najnoviju sigurnosnu kopiju kako biste svoje podatke vratili na telefon.

Recovery Mode

Ako nikada niste napravili sigurnosnu kopiju s programom iTunes, još uvijek možete vratiti kontrolu nad uređajem pomoću tog programa, ali morate izbrisati podatke na telefonu  pomoću alata za oporavak (Recovery Mode). Upotrijebite USB kabel koji ste dobili s telefonom kako biste spojili uređaj s računalom na kojem je instaliran i aktiviran program iTunes. Zatim ponovno pokrenite iPhone tako da držite pritisnutu kombinaciju tipki ovisno o modelu.

Za najnovije verzije (iPhone X, iPhone 8 ili iPhone 8 Plus) brzo pritisnite i pustite tipku za pojačavanje glasnoće, a zatim učinite istu stvar pomoću tipke za stišavanje. Zatim pritisnite tipku Side i držite ju dok se na ekranu ne pojavi Recovery Mode s iTunes ikonom.

Na modelima iPhone 7 ili iPhone 7 Plus istodobno pritisnite i držite tipku za stišavanje i tipku Side dok se telefon ne uključi u Recovery Mode. Ako imate iPhone 6s ili stariji model (ili iPad ili iPod Touch), pritisnite i držite tipku Home i tipku Sleep/Wake dok se ne pojavi Recovery Mode.

Kada je telefon u Recovery Modu, trebali biste na računalu vidjeti iTunes poruku koja nudi mogućnost Restore ili Update (uređaja). Kliknite Restore i pričekajte da iTunes preuzme potreban softver. Ako imate sporu internetsku vezu, možda ćete morati ponovo postaviti telefon u Recovery Mode nakon 15 minuta.

Nakon preuzimanja softvera slijedite korake na ekranu kako biste vratili podatke na uređaj. Ako ste odabrali novu lozinku, zapišite je ili ju spremite u aplikaciju za upravljanje lozinkama.

Vjerojatno će vas tijekom procesa obnove podatak tražiti da upišete svoj Apple ID i lozinku, osobito ako je onemogućena postavka zaključavanja. Ako ste sigurnosnu kopiju pohranili na svoj iCloud račun, podaci bi se trebali ponovo kopirati na telefon.