Prvi autonomni automobili na platformi Bolt do 2026. godine

Prve cestovne testne vožnje obavljat će se sljedeće godine, a očekuje se da će prvi autonomni automobili biti dostupni na Boltovoj platformi za sedam godina.

114
autonomni automobili

Bolt, vodeća europska platforma za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, i Tartu, najcjenjenije Estonsko sveučilište, pokrenuli su istraživački projekt za razvoj tehnologija autonomnih osobnih vozila.

Cilj ove suradnje je razviti tehnologiju za osobno vozilo četvrte razine autonomije. To znači da u većini slučajeva vozilo ne zahtijeva ljudsku intervenciju, osim u vožnji u nepoznatim (neizmjerenim) područjima ili u ekstremnim vremenskim uvjetima.

U narednim godinama Bolt i Sveučilište u Tartuu pokrenut će pilot projekte na osobnim vozilima u odgovarajućim urbanim područjima, s dugoročnim ciljem integriranja autonomnih automobila u platformu Bolta najkasnije do 2026. godine.

>>Platforma Bolt za usluge prijevoza na zahtjev stigla u Split i Dubrovnik

Brži i učinkovitiji prijevoz

„Mnoge tehnološke tvrtke razvijaju vlastita autonomna vozila, ali naš je cilj umjesto toga razviti vlastitu tehnologiju za autonomno upravljanje s fokusom na softver i mape, temeljene na postojećim platformama i open source softveru. Taj pristup nam daje priliku da iskoristimo stručnost naših programera u području deep learninga, karata i njihove optimizacije.”, rekao je Boltov menadžer proizvoda Yevgeny Kabanov.

Boltova vizija je olakšati, ubrzati i učiniti prijevoz u gradovima učinkovitijim. „Potražnja za
uslugama prijevoza raste. S autonomnim osobnim vozilima možemo riješiti probleme
transporta na višoj razini.”, dodao je Kabanov.

Prve cestovne testne vožnje obavljat će se sljedeće godine, a očekuje se da će prvi autonomni automobili biti dostupni na Boltovoj platformi najkasnije do 2026. godine.

S više od 20 milijuna korisnika u više od 30 zemalja, Bolt je na trećem mjestu magazina Financial Times među najbrže rastućim tvrtkama u Europi.

„Rad s Boltom pruža nam mogućnost testiranja tehnologija autonomnih osobnih automobila u stvarnom prometu već tijekom razvoja. Također uključujemo studente u eksperimente i pripremamo ih za njihovu buduću karijeru u području autonomnih tehnologija.”, rekla je Anne Jääger, voditeljica poslovne suradnje Instituta za računalne znanosti Sveučilišta u Tartuu.

U 2018. godini Sveučilište u Tartuu proglašeno je najboljim sveučilištem u Novoj Europi od strane Times Higher Educationa.