Veleučilište Effectus uvodi umjetnu inteligenciju u proces učenja

Nastavnici će kontinuirano razvijati nove kompetencije za etičku primjenu umjetne inteligencije i podataka, a edukacija o korištenju umjetne inteligencije odvijat će se semestralno za sve uključene skupine

13
umjetna inteligencija

Veleučilište Effectus od sljedeće akademske godine primjenjivat će umjetnu inteligenciju u procesu učenja i poučavanja. Uprava Effectusa na posljednjoj sjednici usvojila je skup etičkih smjernica i najboljih praksi za korištenje umjetne inteligencije u nastavnom procesu (UI Manifest).

UI manifest Effectus veleučilišta usklađen je s UNESCO-vim preporukama, AI HLEG smjernicama te prijedlogom Uredbe Europskog parlamenta i vijeća o umjetnoj inteligenciji, a osmišljen je tako da nastavnom osoblju pomogne u razumijevanju i korištenju potencijala koji primjena umjetne inteligencije može imati u obrazovanju te osvješćivanju o mogućim rizicima njezine primjene. Ovim smjernicama Effectus veleučilište želi nastavnom osoblju i studentima omogućiti da se sustavima umjetne inteligencije bave na afirmativan, kritički i etički način te da iskoriste njezin obrazovni potencijal.

Sustavi umjetne inteligencije koristit će se za poučavanje i potporu studentima te potporu nastavnicima i sustavu. Nastavnici će kontinuirano razvijati nove kompetencije za etičku primjenu umjetne inteligencije i podataka, a edukacija o korištenju umjetne inteligencije odvijat će se semestralno za sve uključene skupine.

Usvajanjem skupa etičkih smjernica za korištenje umjetne inteligencije Effectus veleučilište je, još jednom, potvrdilo svoju predanost dvama strateškim prioritetima Akcijskog plana za digitalno obrazovanje (2021. – 2027.): (1) ekosustavu digitalnog obrazovanja te (2) digitalnim vještinama i kompetencijama za digitalno doba, navodi se u priopćenju Effectusa.