Odabrano pet timova koji ulaze u akcelerator za društvene poduzetnike

Pet odabranih su Brlog zadružna pivovara (Zadar), Marunuša j.d.o.o. (Knin), ProPuh j.d.o.o. (Zagreb), Socijalna zadruga Humana Nova (Čakovec) te Zelena energetska zadruga (Zagreb)

306
akcelerator za društvene poduzetnike
Predstavnici odabranih timova

U Zagrebu je u utorak održano predstavljanje projekata i timova koji su odabrani kao kandidati za ulazak u treću fazu akceleratorskog programa za društvene poduzetnike koji je u listopadu pokrenula ACT Grupa iz Čakovca. U prvoj fazi u siječnju od 15 timova odabrano ih je osam koji su nakon četiri mjeseca razvoja ideje uz pomoć mentora imali priliku predstaviti svoju ideju pred žirijem koji je nakon toga odabrao pet timova koji ulaze u akceleratorski program. Jedan je, na žalost, odustao – ostalo ih je sedam.

Pet odabranih su Brlog zadružna pivovara (Zadar), Marunuša j.d.o.o. (Knin), ProPuh j.d.o.o. (Zagreb), Socijalna zadruga Humana Nova (Čakovec) te Zelena energetska zadruga (Zagreb).

Brlog –  zadružna  pivovara

Rast i razvoj zadarske craft pivovare. Povećanje kvalitete, širenje  tržišta, uvođenje novih stilova piva, povećanje kapaciteta proizvodnje.

Marunuša j.d.o.o.

Pokretanje turističke agencije za promociju prirodne i kulturne baštine Knina i okolice.

ProPuh j.d.o.o.

Pokretanje on-line platforme na kojoj spajaju kupce i umjetnike koji od odbačenih predmeta stvaraju nove predmete s funkcionalnom ili estetskom vrijednošću.

Socijalna zadruga Humana Nova Čakovec

Pokretanje online prodaje potrepština za tvrtke (uredski materijal, radna odijela…) s naglaskom na robu proizvedenu po fair-trade i etičkim/ekološkim principima.

Zelena energetska zadruga

Pokretanje platforme za grupno investiranje u obnovljive izvore energije. Platforma spaja pokretače mini-elektrana obnovljivih izvora energije i ulagače u takve elektrane.

Treća faza akceleratorskog programa obuhvaća tromjesečnu poslovnu podršku (razvoj / skaliranje poduzeća, razvoj tržišta, marketing, upravljanje poslovanjem) te malu financijsku potporu od 7,5 tisuća kuna svakom timu za daljnji razvoj projekta. Program završava u srpnju kada će ovih pet društvenih poduzetnika imati priliku prezentirati svoje poslovne pothvate pred investitorima i kreditorima.

Akcelerator za društvene poduzetnike pokrenut je u suradnji s jednim od vodećih svjetskih mikrofinancijskih fondova, Europskim fondom za jugoistočnu Europu (EFSE) i odjelom Fonda za tehničku podršku (EFSE DF) koji potiče razvojni utjecaj njegovih investicije, te Erste Bankom i njihovom zakladom Erste Stiftung.

Motivacija i strast neupitni, ali financije su temelj samoodrživosti

U stručnom žiriju bili su Hrvoje Bogdan (Adizes), Stevica Kuharski (Locodels), Ana Raguž (Impact Hub Zagreb), Jasmina Petrović (Finance in Motion/EFSE) i Tina Sirotić (Erste banka).

“Svi timovi pokazali su veliku motivaciju i strast za ono što rade. To govori da radimo prvu stvar kada podržavamo ovakve programe. Za daljnji rad bitno je da svaki tim razumije poslovni model svoje ideje. Opća poruka za sve timove je da imaju još mnogo posla na razvoju svojih ideja, da obrate pažnju na financijske modele i targetiranje kupaca, jer financije su temelj samoodrživosti svakog poduzeća”, poručila je Jasmina Petrović.

“Biti poduzetnik je zahtjevno, a biti društveni poduzetnik je još zahtjevnije. Uz podršku ACT Grupe i ostalih partnera puno ste učinili da razjasnite svoje ciljeve i budete bliže ostvarenju koje želite”, rekla je Tina Sirotić iz Erste banke. “Svi danas odabrani poduzetnici spremni su za sljedeću fazu i osobno se veselim njihovom daljnjem razvoju. U Hrvatskoj postoji veliki potencijal za rast i razvoj društvenih poduzeća, a kako bi se dugoročno stvorio snažan i održiv sektor, u ovom trenutku im je potrebna naša podrška. Ovakvi programi izuzetno su važni za razvoj društvenog poduzetništva u Hrvatskoj te nam je, kao predstavnicima poslovnog sektora, drago što smo dali svoj doprinos stvaranju sustava potpore i promociji ovog segmenta.”

“Imali smo još dva krasna projekta (Klub mladih Split i Stanica Rojc j.d.o.o.) za koje vjerujemo da će biti ostvareni vrlo uspješno i bez potpore akceleratora i zato smo kao žiri donijeli odluku da podupremo one za koje smatramo da im je akcelerator potrebniji”, istaknula je u ime žirija Jasmina Petrović. “Čestitamo svima na izuzetno dobrim idejama. Vjerujemo da će sve biti uspješno realizirane i da će donijeti promjene u smislu društvenog utjecaja.”

Jačanje društvene ekonomije

Teo Petričević iz ACT Grupe rekao je da akceleratorski program za društvena poduzeća, kao i druge inicijative koje pokreću unutar ACT Grupe, daje izravan doprinos jačanju kapaciteta i vidljivosti aktera društvene ekonomije u Hrvatskoj i njihovog društvenog utjecaja.

“Iznimno smo zadovoljni suradnjom s partnerima s kojima smo pokrenuli Akcelerator, a posebno nas raduje visoka razina posvećenosti i motiviranost uključenih timovima za učenje i razvoj njihovih poduzetničkih inicijativa”, dodao je Petričević.

Ključni izazovi s kojima se susreću društveni poduzetnici u Hrvatskoj su nedostatak poslovne podrške i otežan pristup financiranju razvoja i rasta. Akcelerator za društvene poduzetnike novi je program potpore koji odgovara upravo na te izazove – društvenim poduzetnicima sa stabilnim poslovanjem osigurava poslovnu podršku za razvoj i realizaciju novih projekata.

U prvoj godini provedbe program je osigurao podršku za 15 društvenih poduzetnika koji su uz pomoć mentora razvijali svoje poslovne modele te učili kako uspješno prezentirati projekte potencijalnim investitorima. U siječnju je izabrano osam najspremnijih za sljedeću, pred-akceleracijsku fazu programa u kojem su se bavili prototipiranjem, testiranjem i validacijom rješenja, te imali priliku za dodatno povezivanje i umrežavanje.