Beč izdvaja tri milijuna eura za projekte za zaštitu klime

Bečka gospodarska agencija, kroz međunarodni natječaj „Zero Emission Cities“ potiče tvrtke u razvoju projekata koji će pridonijeti ublažavanju posljedice klimatskih promjena

14
Zero Emission Cities
Bečka gospodarska agencija potiče projekte za zaštitu klime © Wirtschaftsagentur Wien / Karin Hackl

Bečka gospodarska agencija pozvala je ekološki orijentirane tvrtke da prijave projekte koji će pridonijeti zaštiti klime u gradovima u okviru međunarodnog natječaja „Zero Emission Cities“. Agencija će za projekte izdvojiti ukupno tri milijuna eura, a pojedinačno poduzeće može dobiti i do pola milijuna eura za svoj klimatski doprinos.

Natječaj se odnosi na međunarodna te domaća mala, srednja i velika poduzeća ili poduzeća koja se tek osnivaju. Projekte koje vode žene subvencionirat će se s dodatnih 10.000 eura, a strana poduzeća koja planiraju širenje svog poslovanja u Beču dobit će dodatnih 5.000 eura.

Projekte je moguće prijaviti do 27. srpnja. Agencija i Grad Beč projektom žele potaknuti razvoj ekoloških tehnologija u gradovima kako bi postali održiviji.

U okviru natječaja subvencioniraju se projekti koji između ostalog uključuju ideje za smanjenje emisija CO2, mjere za prilagođavanje posljedicama klimatskih promjena u gradskom prostoru, ali i digitalna rješenja s pozitivnim klimatskim učinkom.

U Beču se provode mnogi održivi projekti koji usto pokazuju da je Beč i središte za održiva poduzeća te start-upove. Jedan od takvih primjera je i blockchain tvrtka Riddle&Code koje u suradnji s bečkim energetskim poduzećem Wien Energie stanovnicima naselja u bečkom okrugu Leopoldstadt omogućuju prodaju struje koju su proizveli u vlastitim solarnim elektranama.