Startup Factory: Pobjednici – rješenja za medicinu i zelenu ekonomiju

Ove godine pobjedu su odnijela medicinska rješenja i rješenja za zelenu ekonomiju. Pobjednički timovi su Digicyte, Go Green Ozonator, Polypharm Solutions i PsyFlux, a Grad Zagreb pobjednike je nagradio s po 200.000 kuna

110
Startup Factory

Pobjednici šestog akceleracijskog programa Startup Factory su timovi Digicyte, Go Green Ozonator, Polypharm Solutions i PsyFlux. Grad Zagreb svaki pobjednički tim nagradio je bespovratnom potporom za razvoj u iznosu od 200.000 kuna. Pobjednici su proglašeni u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) u okviru osmog izdanja startup konferencije Zagreb Connect. Program se odvijao uživo, a gledatelji su ga pratili virtualno.

Kroz Startup Factory do sada se razvijalo 88 timova. Ove godine prijavilo se 39 razvojnih timova, odabrano ih je dvanaest koji su prošli intenzivnu edukaciju i na kraju dobili priliku predstaviti svoje projekte na Zagreb Connectu.

“Čestitam svim sudionicima šeste Startup Factory generacije. Kvaliteta naših timova iz godine u raste. To smo mogli vidjeti i danas na Zagreb Connectu. Sve su to redom ili znanstvenici ili eksperti u svojim područjima. Dostignuća koja razvijaju imaju potencijal mijenjati kvalitetu života. Ove godine pobjedu su odnijela medicinska rješenja i rješenja za zelenu ekonomiju. To su nišna područja koja treba poticati i zato je ovaj smjer dobar. Svim sudionicima poručujem da ne odustaju od realizacije svojih rješenja. Kroz program su pokazali upornost i izdržljivost, a s tim karakteristikama mogu doći i do tržišne održivosti”, poručio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a, čestitajući sudionicima i pobjednicima.

Evo tko su i što rade pobjednici ovogodišnjeg Startup Factoryja.

Digicyte

Analiza tkiva i stanica u medicini se još uvijek bazira na sporom i manualnom te često subjektivnom pregledu uzoraka pod mikroskopom. Razvojem povoljnijeg skenera uzoraka tkiva i korištenjem brzih neuronskih mreža, Startup Factory tim Digicyte razvija tehnologije koje će omogućiti široku upotrebu digitalizacije i umjetne inteligencije u analizi tkiva.

Voditelj tima je Krunoslav Vinicki, a u timu su još Dora Machaček i Dominik Sremić. Krunoslav i Dora su s Veterinarskog fakulteta, a Dominik je inženjer robotike zadužen za razvoj hardvera.

Polypharm Solutions

Polypharm Solutions je algoritam za prepoznavanje interakcija između lijekova koji će biti dostupan kao profesionalni i potrošački proizvod u obliku web aplikacije. Računanje metaboličkog tereta uz pomoć umjetne inteligencije prepoznaje preopterećene metaboličke puteve te preporučuje alternativne terapijske režime. Sprečavanjem interakcija između lijekova u trenutku njihova propisivanja umanjuje vjerojatnost nastanka nuspojava te štiti zdravlje pacijenata.

Voditelj tima je doktor medicine i istraživač kliničke farmakologije Marko Bošković. Uz njega su u timu kemijski inženjer i stručnjak za strojno učenje Dionizije Fa, full-stack developer i data security ekspert Šimun Matešić te informacijski znanstvenik i student medicine Filip Relković.

PsyFlux

PsyFlux je interdisciplinarni tim koji se bavi razvijanjem uređaja za mjerenje intrakranijskog tlaka. Vizija tima je učiniti mjerenje intrakranijskog tlaka usporedivim mjerenjima drugih fizioloških funkcija, u smislu dostupnosti i jednostavnosti. Nadaju se budućnosti bez skupog i složenog praćenja intrakranijskog tlaka.

Na ideju je inicijalno došao Hrvoje Barić, specijalizant neurokirurgije i doktor znanosti, razmišljajući o problemu s kojim se susreće u svakodnevnom radu. Hrvoje je jedini doktor medicine u timu. Ostali članovi tima su inženjeri elektrotehnike – Marsela Polić i Marko Car stručnjaci su za robotiku, a Tomica Car za elektroniku.

Go Green Ozonator

GGO3 – Gogreenozonator ekološki je prihvatljiva zamjena za pesticide u proizvodnji i skladištenju hrane. Razvija ju Startup Factory tim GGO3. Riječ je o timu znanstvenika s Agronomskog fakulteta koji je prošle godine krenuo s razvojem tehnologije precizne i pravovremene primjene ozona otopljenog u vodi ili kao biofumiganta za zaštitu bilja od štetnih organizama u plastenicima i skladišnim sustavima.

Voditeljica tima je Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr., znanstvenica i asistentica s Agronomskog fakulteta, Odsjeka za fitomedicinu, Zavoda za poljoprivrednu zoologiju. Bavi se ostacima pesticida, integriranim i biološkim metodama suzbijanja štetnika i entomologijom. Pri kraju je izrade svog doktorata. Njena prijateljica i kolegica s istog Zavoda doc. dr. sc. Darija Lemić suosnivačica je i članica tima primarno zadužena za upravljanje znanstvenim aktivnostima. Kao vrhunska znanstvenica nagrađena je državnom nagradom za znanost i brojnim referencama u svome radu. Bavi se populacijskom genetikom, integriranom zaštitom bilja, entomologijom i fitofarmacijom. Treći član GGO3 tima je Pave Ninčević, student posljednje godine diplomskog studija fitomedicina.

Tomašević: ZICER potiče rasprave te razmjenu znanja i ideja

Zagreb Connect otvorio je gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je istaknuo važnost ZICER-a kao ekosustava, mreže koja potiče rasprave te razmjenu znanja i ideja.

“Dok sam studirao u inozemstvu to mi je bilo izuzetno bitno. Vani je sustav sveučilišta drugačiji i to mi nedostaje u Zagrebu gdje se uglavnom družiš i raspravljaš sa studentima iz iste branše. Ono što je meni bilo vrlo korisno da proširim vidike i dobijem neke nove ideje dok sam studirao vani bilo je upravo druženje sa studentima drugih fakulteta i rasprave s njima o drugim branšama, o drugim znanstvenim disciplinama. Kroz to dobivate neke ideje koje vas obogaćuju i potiču da neke stvari u vašoj branši radite bolje ili drugačije.

Mislim da se nešto slično dešava u ekosustavima poput ZICER-a jer vjerojatno se tako svi bolje razvijaju, raspravljaju i razvijaju svoje ideje na neki bolji, inovativniji način. To je nešto što Grad Zagreb i dalje namjerava podržavati i nadamo se da će u tom smislu ZICER i dalje biti podrška ne samo ovoj stotini startupova koji su u njemu sada smješteni, nego i nekim novim igračima koji će doći umjesto njih. Nadam se da ćete se i dalje držati kao jedna zajednica, da ćete pomagati jedni drugima, jer mislim d aje to put za uspjeh svih nas”. rekao je gradonačelnik Tomašević prilikom otvaranja Zagreb Connecta.

Glavni Partner Zagreb Connecta je Grad Zagreb. Partneri su HAMAG-BICRO, Europska poduzetnička mreža Hrvatske, HBOR, Atlantic Grupa, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Vienna Business Agency, Infobip, Mindspace Mazars, KP&S, Robotiq.ai, Miret, Pulsar Labs, TalentLyft, MyRent, Unitfly i 3DTech.