Dodijeljeni ugovori o potporama za ruralni razvoj u dvije županije

U Udruženju obrtnika Sisak dodijeljeno je 12 novih ugovora čija je ukupna vrijednost 13,3 milijuna, dok su u Krapinsko-zagorskoj županiji dodijeljena četiri ugovora čija vrijednost premašuje 5 milijuna kuna

10
program ruralnog razvoja
Španmes iz Gornje Stubice će uz pomoć potpora za ruralni razvoj realizirati projekt vrijedan  6,3 milijuna kuna [izvor: ruralnirazvoj.hr]

U Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji uručeni su ugovori o potporama projektima iz Programa ruralnog razvoja. U Udruženju obrtnika Sisak dodijeljeno je 12 novih ugovora čija je ukupna vrijednost 13,3 milijuna, dok su u Krapinsko-zagorskoj županiji dodijeljena četiri ugovora čija vrijednost premašuje 5 milijuna kuna.

U Sisačko-moslavačkoj županiji uručeni su ugovori za nekoliko projekata gradova i općina te nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu potpora je odobrena za ugradnju fotonaponske ćelije pomoću koje će OPG proizvoditi električnu energiju. Proizvodnja će zadovoljiti 95 posto njihovih potreba za električnom energijom. Tri OPG-a će dodijeljenim sredstvima razvijati nepoljoprivredne djelatnosti na svojim poljoprivrednim gospodarstvima.

Na području županije će se kroz projekte lokalnih samouprava urediti nekoliko “edukativno-poučnih staza”. U općini Lipovljani uz potpore će se urediti Tenina staza, uredit će se poučna staza Crkveni jarak na Moslavačkoj gori, edukativna promatračnica Lovča, poučno-rekreativna staza park šume Djed i edukativna šumska staza Utolica. Rekonstruirat će se traktorski putevi i šumske ceste u šumskom kompleksu Pleterac te u privatnim šumama “Novi Sisak -Sunja”.

Tvrtki Promes Cvanciger d.o.o. dodijeljen je Ugovor o potpori u vrijednosti od 2,7 milijuna kuna. Tvrtka će u svoj projekt uložiti isti iznos iz vlastitih sredstava. Riječ je o opremanju objekta za klanje životinja i preradu mesa te nabavku gospodarskih vozila.

Rekonstrukcija i opremanje objekata za preradu mesa

U Krapinskim toplicama uručeni su ugovori o sufinanciranju ulaganja u rekonstrukciju i opremanje objekta za preradu mesa Obrtu za trgovinu i preradu mesa Španmes vrijedan 3,1 milijun kuna, te OPG-u Trbušić Mario u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna.

>>Zlata vrijedan: Mario Trbušić iz Bedekovčine vodi najbolji OPG u Hrvatskoj

Uručeni su i ugovori o potpori ulaganjima u fotonaponsku elektranu na mliječnoj farmi u Zlataru vrijedan 161 tisuću kuna te ugovor o potpori projektu pružanja usluga u ruralnim područjima s mehanizacijom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Desiniću u vrijednosti 371 tisuće kuna.

Španmes iz Gornje Stubice će uz pomoć potpora za ruralni razvoj realizirati projekt vrijedan  6,3 milijuna kuna. Riječ je o rekonstrukciji i opremanju prostora za obradu mesa i proizvodnju suhomesnatih proizvoda s dodanom vrijednošću. Po završetku projekta korisnik će iz iste količinom ulazne sirovine (118 tona) dobivati 103 tone svježeg mesa, umjesto dosadašnje 73 tone.

Do sada je poljoprivrednicima u Krapinsko-zagorskoj županiji stavljeno na raspolaganje kroz ugovore i odluke više od 900 milijuna kuna, od čega je više od 500 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja, navode iz Ministarstva poljoprivrede.