Objavljene preporuke HZJZ-a za prikupljanje potpisa i rad izbornih tijela

Potpise treba prikupljati na otvorenom, uz udaljenost od dva metra i obavezne maske te redovitu dezinfekciju ruku. Također, treba izbjegavati dodirivanje lica. Prepuruka je da građani za potpisivanje koriste vlastite kemijske olovke

23
prikupljanje potpisa
[Photo by Element5 Digital from Pexels]

Državno izborno povjerenstvo na svojoj internetskoj stranici objavilo je epidemiološke preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za prikupljanje potpisa i rad izbornih tijela za lokalne izbore koji se održavaju u svibnju.

Prikupljanje potpisa

Potpise treba prikupljati na otvorenom, uz udaljenost od dva metra i obavezne maske te redovitu dezinfekciju ruku. Također, treba izbjegavati dodirivanje lica.

Prepuruka je da građani za potpisivanje koriste vlastite kemijske olovke.

Preporučuje se uspostava sustava vođenja evidencije svih prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Evidencija mora sadržavati ime i prezime te OIB.

Dodatno se propisuje higijena prostora u kojem se prikupljaju potpisi.

Rad izbornih tijela

Što se tiče općih preporuka za rad izbornih tijela, treba izbjegavati dodirivanje lica.

Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju kasnije treba baciti u smeće i oprati ili dezinficirati ruke.

Po ulasku u objekt treba dezinficirati ruke.

Tijekom svih aktivnosti koje poduzimaju članovi izbornih tijela i njihovih stručnih timova, svi se sudionici moraju pridržavati mjere fizičke udaljenosti od dva metra u odnosu na druge osobe osim ako se radi o članovima istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.