EIB i EIF lani osigurali 760 mil. eura za razvoj hrvatskog gospodarstva

Dosad najveći zabilježeni obujam poslovanja EIF-a u Hrvatskoj počiva na jamstvima izdanima javnim i komercijalnim bankama u sklopu Europskog jamstvenog fonda

33
Europska investicijska banka u Hrvatskoj
Sjedište Europske investicijske banke u Luxembourgu [Izvor: EIB]

Grupa Europske investicijske banke, koju čine Europska investicijska banka (EIB) i Europski investicijski fond (EIF), u 2021. je osigurala 760 milijuna eura za razvoj lokalnog gospodarstva u Hrvatskoj, što predstavlja najveći obujam ulaganja u proteklih pet godina. Dvije sastavnice Grupe EIB-a, EIB i EIF, osigurale su 113 odnosno rekordnih 647 milijuna eura.

Dosad najveći zabilježeni obujam poslovanja EIF-a u Hrvatskoj počiva na jamstvima izdanima javnim i komercijalnim bankama u sklopu Europskog jamstvenog fonda (EJF-a). Grupa EIB-a osigurala je 650 milijuna vrijedna jamstva u sklopu EJF-a, čime je poduprla otvaranje novih kreditnih linija za hrvatska poduzeća svih veličina kako bi se oporavila od gospodarskih posljedica pandemije, financirala svoje neodgodive potrebe za likvidnošću, očuvala postojeća i otvorila nova radna mjesta te nastavila s ulaganjima.

Grupa EIB-a osnovala je EJF 2020. kako bi podržala oporavak poduzeća od pandemije bolesti COVID-19 u 22 države članice EU-a koje sudjeluju u tom fondu, uključujući i Hrvatsku. Od prosinca 2020. Grupa EIB-a je uz potporu EJF-a odobrila izdvajanja u iznosu od 23,2 milijarde eura, za koja se očekuje da će mobilizirati ulaganja u vrijednosti od 174,4 milijarde eura u europske MSP-ove i srednje kapitalizirana poduzeća.

“EIB se dokazao kao jedan od najpouzdanijih partnera Hrvatske, čak i u najtežim vremenima. Naši rezultati za 2021. zorno pokazuju našu predanost podupiranju društvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske i svjedoče našoj odlučnosti da osiguramo da taj razvoj bude dugoročno održiv, zelen i uključiv. Posebno sam ponosna na naš doprinos oporavku od pandemijske krize u Hrvatskoj. Kroz svoje mjere za suzbijanje posljedica pandemije bolesti COVID-19 osigurali smo gotovo 700 milijuna eura , kako bismo hrvatskim poduzećima omogućili da zadrže radna mjesta i prihode te osigurali da Hrvatska može nastaviti uspješno poslovati. Željela bih se zahvaliti našim partnerima u javnom i privatnom sektoru, Vladi Hrvatske i HBOR-u za omogućavanje daljnjeg jačanja Hrvatske”, rekla je Tereza Czerwinska, potpredsjednica EIB-a zadužena za poslove u Hrvatskoj.

EIB: 113 mil. eura za energetsku neovisnost i brži oporavak gospodarstva

EIB je u 2021. odobrio financiranje dvaju novih projekata u Hrvatskoj. Banka EU-a uložila je 63 milijuna eura u Hrvatsku elektroprivredu (HEP), čime je podržala njegov program ulaganja u obnovljive izvore energije, koji predstavlja ključnu mjeru za ubrzano postizanje energetske neovisnosti Hrvatske i EU-a. Banka je osigurala i dodatnih 50 milijuna eura u jamstvima EJF-a za Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR-u) radi poboljšanja uvjeta financiranja za srednje kapitalizirana i velika hrvatska poduzeća.

U 2021. EIB je dogovorio proširenje suradnje s Vladom Hrvatske. EIB je sklopio Sporazum o razumijevanju s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja radi suradnje na razvoju i financiranju ključnih projekata u području energetike, održivosti i borbe protiv klimatskih promjena u Hrvatskoj. Shodno tome, EIB će aktivno podržati pokretanje provedbe Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Hrvatske.

EIB i Vlada Hrvatske radit će na zadovoljavanju potreba za ulaganjima u Hrvatskoj u ključnim područjima kao što su:

  • (i.) infrastruktura za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije iz obnovljivih izvora,
  • (ii.) čista energija i mjere za postizanje energetske učinkovitosti, uključujući obnovu i prenamjenu zgrada,
  • (iii.) zelena mobilnost i
  • (iv.) podrška hrvatskom gospodarstvu u prelasku na kružno gospodarstvo.

Ulaganja za brži oporavak lokalnih malih i srednjih poduzeća od posljedica pandemije

Europski investicijski fond (EIF) ušao je u povijest kada je postigao svoj dosad najveći obujam poslovanja i podržao razvoj lokalnog gospodarstva sa 647 milijuna eura. EIF je osigurao 48 milijuna vrijedan vlasnički kapital za četiri fonda rizičnog kapitala, uključujući Feelsgood Social Impact Investment Fund, investicijski fond za ulaganja s društvenim učinkom, i Croatian Mezzanine Debt Fund, investicijski fond usmjeren na razvoj MSP-ova kroz subordinirani dužnički instrument.

Najveći dio EIF-ovog doprinosa hrvatskom gospodarstvu u 2021. odnosi se na 599 milijuna eura dodijeljenih u obliku jamstava javnim i privatnim bankama u Hrvatskoj, uključujući HBOR, OTP, UniCredit, Privrednu banku Zagreb i Erste banku, što 2021. čini dosad najuspješnijom godinom poslovanja EIF-a u Hrvatskoj.

Podrška istraživanjima i inovacijama

Tijekom 2021. EIF i HBOR pokrenuli su i novu investicijsku platformu vrijednu 20 milijuna eura za podršku inovacijama, znanstvenim istraživanjima i zaštitu intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj. Ta investicijska platforma unaprijedit će primjenu i komercijalizaciju istraživačkih projekata i znanstvenih postignuća te ojačati dugoročnu konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

U žurnom odgovoru na razorne posljedice potresa iz prosinca 2020., Grupa EIB-a donirala je 255.000 eura vlastitih sredstava i donacija zaposlenika za Republiku Hrvatsku. Donacijom EIB-a osigurani su privremeni domovi za 30 obitelji i omogućeno je preseljenje 78 osoba s područja pogođenog potresom u siguran i suvremen kontejnerski smještaj dok čekaju na obnovu svojih domova.

U 10 godina u kreditne linije za poduzetnike plasirano 3,25 mlrd eura

Tijekom proteklih deset godina EIB je u Hrvatsku uložio otprilike 4,57 milijardi eura u Hrvatsku. Veći dio EIB-ovih ulaganja u iznosu od 3,25 milijardi eura pripomogao je uspostavi kreditnih linija za lokalne MSP-ove i srednje kapitalizirana poduzeća. S daljnjih 612,5 milijuna eura EIB je podržao razvoj društvene i gospodarske infrastrukture u Hrvatskoj. Između 2011. i 2021. EIB je u Hrvatskoj uložio više od 180 milijuna eura u prometne sustave, 122,5 milijuna eura u sektor energetike, 148 milijuna eura u uslužni sektor i 93 milijuna eura u razvoj sustava zdravstvene skrbi i ključne zdravstvene infrastrukture, uključujući Klinički bolnički centar Rijeka. EIB-ova ulaganja donijela su koristi i drugim dijelovima hrvatskog gospodarstva, uključujući industriju, vodoopskrbu i odvodnju, koji su od Banke dobili dugoročna sredstva u iznosu od 160 milijuna eura.

Od 2017. EIF je uložio otprilike 1,05 milijardi eura kroz vlasnički kapital (222 milijuna eura), jamstva (827 milijuna eura) i uključivo financiranje (3 milijuna eura). EIF-ove aktivnosti tijekom 2021. dodatno su pojačane i podržale su ubrzani oporavak malih i srednih poduzeća od posljedica pandemije bolesti COVID-19 te im omogućile pristup povoljnijem dugoročnom financiranju ključnom za održavanje likvidnosti i ulaganja, kao i za zadržavanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta.

U sklopuEuropskog instrumenta za lokalnu energetsku podršku (ELENA)) u Hrvatskoj se trenutačno radi na dva angažmana, uključujući pružanje podrške glavnom gradu Zagrebu u uvođenju energetski učinkovitog sustava javne rasvjete. Istovremeno, EIB-ov savjetodavni centar podržava Inicijativu za digitalne inovacije i rast (DISC) Europske komisije tako što u Hrvatskoj provodi istraživanje tržišta kako bi se ocijenila razina digitalizacije u Hrvatskoj. Savjetodavni centar jetakođer pružio podršku Vladi Hrvatske u jačanju javnih istraživanja kroz poboljšanje tehničkih znanja u području pripreme projekata u javnim istraživačkim organizacijama i visokoškolskim institucijama.