U četvrtak montaža obnovljene konstrukcije starog Čiovskog mosta

Kroz mjesec i pol dana most bi trebao biti u punoj funkciji. U međuvremenu u dogovoru s Hrvatskim cestama od petka od 6 sati do ponoći produžuje se brodska linija između kopna i Čiova kako bi se pješacima omogućio prijelaz između dviju obala tijekom radova

43
Čiovski most
Središnja rasponska konstrukcija mosta je demontirana u rujnu prošle godine i otpremljena je u korčulansko brodogradilište Radež gdje je obnovljena [Izvor: Grad Trogir]

Nakon što je 2018. otvoren novi Čiovski most, sada je pri kraju obnova starog mosta.  Obnovljeni stari Čiovski most trebao bi biti postavljen ovog četvrtka ako vremenske prilike to dozvole, najavio je gradonačelnik Trogira Ante Bilić. Središnji čelični raspon starog čiovskog mosta bit će dopremljen u Trogitr nakon što je obnovljen na Korčuli, piše portal Morski.hr.  Investitor su Hrvatske ceste, a vrijednost investicije je 20 milijuna kuna.

“Onova je dovršena prije desetak dana, ali prvo smo imali buru pa jugo te dizalica nije mogla funkcionirati. Nakon montaže izvođač će uvesti dvije smjene, moguće i noćnu, kako bi se ispoštovali zacrtani rokovi. Uz sigurnost, važno je i da se most estetski uklopi u vizuru grada. Kroz mjesec i pol dana trebao bi biti u punoj funkciji. U međuvremenu u dogovoru s Hrvatskim cestama od petka bi krenula produžena brodska linija od 6 sati do ponoći koja bi olakšala Čiovljanima i njihovim gostima dolazak u grad”, rekao je gradonačelnik Bilić za Gradski radio Trogir.

Naime, automobilski promet između kopna i Čiova odvija se preko novog mosta, a za vrijeme izvođenja radova na mostu kao zamjenski pravac pješačkog prometa uspostavljena je besplatna brodska linija na relaciji Gradska riva – Čiovska riva (udaljenost dviju obala je oko 100 metara).

Stari čiovski most izgrađen je 1962., a otvarao se do početka 80-ih godina. Nekad su tim rascjepom prolazili trajekti za otoke Drvenik Veliki i Mali te ostala plovila. Novi most dobit će dekorativnu linijsku led rasvjetu, a zahvaljujući nadogradnji armiranobetonskih elemenata mostom će moći prometovati motorna vozila i pješaci.

Izvođač radova je specijalizirana građevinska tvrtka Spegra. Središnja rasponska konstrukcija mosta je demontirana u rujnu prošle godine i otpremljena je u korčulansko brodogradilište Radež gdje je obnovljena: pjeskaren je, saniran i zaštićen od korozije. Na preostalom dijelu mosta obnovljena je armatura i stupovi unutar lukova. Ugrađena je nova strojarska i hidraulična oprema, nakon postovljanje obnovljenog rasponskog dijela slijedi postavljanje novih AB ploča, zaštitne ograde, sanacija kamenih elemenata mosta, postavljanje rasvjete i novog asfalta te ugradnja prometne opreme.

Automobilski promet između kopna i Čiova odvija se preko novog mosta, a za vrijeme izvođenja radova na mostu kao zamjenski pravac pješačkog prometa uspostavljena je  besplatna brodska linija na relaciji Gradska riva – Čiovska riva (udaljenost dviju obala je cca 100 metara)